Izrael: Uskoro i vakcinisanje djece koja imaju više od 12 godina

0
Hina
Izrael: Uskoro i vakcinisanje djece koja imaju više od 12 godina
Foto: The New York Times / Jedan od mladih volontera za Pfizer

Izrael bi u maju mogao početi s cijepljenjem djece u dobi od 12 do 15 godina, objavile su tamošnje zdravstvene vlasti nakon što su tvrtke Pfizer i BioNTech objavile da je njihovo cjepivo protiv covida-19 sto posto učinkovito kod tog uzrasta.

Cjepivo američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha bilo je prvo koje je odobreno na Zapadu krajem 2020, a u Izraelu i drugim državama koristi se za osobe starije od 16 godina.

Studija u koju je uključeno 1,2 miliona ljudi u Izraelu, gdje je više od polovine od 9,2 miliona stanovnika primilo dvije doze, pokazalo je da je cjepivo dviju tvrtki 94 posto učinkovito.

U srijedu su dva laboratorija objavila da su klinička istraživanja provedena na 2260 djece između 12 i 15 godina starosti u SAD-u pokazale „učinkovitost od 100 posto“.

„Čekamo odobrenje Američke agencije za lijekove (FDA)“, rekao je u četvrtak Nachman Ach, izraelski koordinator borbe protiv virusa, za radio Kan. „O tome će razgovarati naš tim za cijepljenje. Trebat će još nekoliko sedmica, mjesec do dva“, dodao je.

Djeca su pod manjim rizikom od težih oblika covida-19, a mlađi od deset godina ga i manje šire, pa njihovo cijepljenje nije bio prioritet, piše agencija France Presse.

No direktor u izraelskom ministarstvu zdravstva Hezi Levy u četvtak je upozorio kako raste broj hospitalizirane djece s komplikacijama. On procjenjuje da bi cijepljenje djece od 12 do 15 godina moglo početi u maju.

Izrael je od početka pandemije imao 833.281 slučaj zaraze koronavirusom, sa 6214 umrlih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije