Veliki uspjeh u Izraelu: Bolnica u Tel Avivu zatvorila posljednje COVID odjeljenje

3
Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh u Izraelu: Bolnica u Tel Avivu zatvorila posljednje COVID odjeljenje
Foto: EPA-EFE / Red za vakcinu u Izraelu

Bolnica Ichilov u Tel Avivu objavila je u ponedjeljak da je zatvorila svoje posljednje aktivno odjeljenje za liječenje pacijenata od COVID-a, nakon pada broja teško bolesnih u Izraelu.

Posljednjih 18 pacijenata koji imaju novi koronavirus, a bili su u Ichilovu, glavnom bolničkom kompleksu koji opslužuje Tel Aviv i njegovo gradsko područje, premješteni su u određeni kompleks, piše Ynet News.

Izrael sve više smanjuje restriktivne mjere, pa od nedjelje osnovci mogu i na jednodnevnu ekskurziju, a stariju razredi i na dulje periode - u srednjim školama u Izraelu je vakcinisano 90 posto učenika.

Vlada je odobrila i "otvaranje" izraelskog neba za letove s bilo koje destinacije.

Poboljšanje izraelske COVID situacije pripisuje se izraelskom uspjehu u brzom cijepljenju njegove populacije. U Izraelu, inače, živi nešto više od devet miliona stanovnika.

Na pitanje o povratku u potpuno normalnu rutinu, prvi čovjek izraelske bitke protiv COVID-a, "korona car" - kako ga zovu, prof. Nachman Ash rekao je za Ynet News da će se "to dogoditi dogoditi kada postignu imunitet krda, što je najmanje sedam miliona vakcinisanih.

"To znači da će i djeca trebati biti cijepljena. Nadam se da će se to dogoditi na ljeto. Čekamo rezultate Pfizerovog istraživanja na temu vakcinisanja djece", kazao je Ash.

Ministarstvo zdravlja ažuriralo je u ponedjeljak da je tokom proteklog dana dokumentiralo 1.339 novih slučajeva COVID-19; od 56.929 testova obavljenih tokom proteklog dana, 2,4 posto se vratilo pozitivno. U Izraelu je trenutno 627 osoba hospitalizirano zbog COVID-a, a njih 212 je na respiratoru. Vlada napominje da je ovaj broj svakim danom sve manji. 

Više od 5.165.000 Izraelaca primilo je prvu dozu cjepiva COVID-19, oko 55,55 posto stanovništva, a više od 4,2 miliona Izraelaca - oko 45 posto - i drugu dozu.

Premijer Benjamin Netanyahu procijenio je ove sedmice da će do kraja aprila cijela odrasla populacija u Izraelu biti cijepljena.

U Izraelu je 6025 ljudi umrlo od koronavirusa.

U BiH, zemlji u kojoj živi tri puta manje ljudi, od COVID-a je umrlo 5700 naših sugrađana...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije