Izrael testirao Pfizer, ovo su njihovi podaci

4
Radiosarajevo.ba
Izrael testirao Pfizer, ovo su njihovi podaci
Pixabay / Pfizer vakcina

Pfizer i BioNTech objavili su da podaci iz Izraela sugeriraju da je njihova vakcina protiv koronavirusa efikasna 94 posto u prevenciji asimptomatskih zaraza, što znači da bi ta vakcina značajno mogla smanjiti prenos zaraze.

Kompanije su, također, saopćile da je posljednja analiza podataka iz Izraela pokazala da je vakcina efikasna 97 posto u prevenciji simptomatskih bolesti, težih oboljenja i smrti, piše The Guardian.

To je u skladu s objavom Pfizera i BioNTecha u decembru da im je vakcina efikasna 95 posto.

Analiza, također, pokazuje efikasnost vakcina protiv vrlo zarazne britanske varijante korona virusa.

U više od 80 posto ispitanih uzoraka radilo se o britanskoj varijanti.

Izrael je tada imao tek ograničen broj zaraza južnoafričkom varijantom, pa nisu mogli procijeniti efikasnost Pfizerove vakcine protiv te varijante.

Izrael predvodi u svijetu u kampanji vakcinisanja, djelomično zbog sporazuma o razmjeni podataka s Pfizerom i BioNTechom.

Do srijede je u zemlji s oko devet miliona stanovnika 55 posto populacije primilo barem jednu dozu Pfizerove vakcine, a 43 posto obje doze, pokazuju podaci Ministarstva zdravstva.

Među nevakcinisanim osobama bila je 44 puta veća vjerovatnost da će razviti simptome COVID-19 i 29 puta veća vjerovatnost da će umrijeti za razliku od onih koji su se vakcnisali.

Podaci prikupljeni između 17. januara i 6. marta još nisu recenzirani.

Izraelsko Ministarstvo zdravstva ranije je otkrilo da Pfizerova vakcina smanjuje prenos zaraze kod asimptomatskih slučajeva za 89,4 posto, a kod simptomatskih za 93,7 posto.

Uğur Şahin, izvršni direktor firme BioNTech, rekao je: „Podaci iz stvarnog svijeta koji se prenose iz Izraela pokazuju da je BNT162b2 izuzetno efikasan u borbi protiv Sars-CoV-2. Naša vakcina je učinkovita u prevenciji slučajeva Covid-19, kao i u dubokom smanjenju stope teških bolesti povezanih s Covid-19, hospitalizacija i smrtnih slučajeva. "

Rekao je da su nalazi također važni jer su podaci generirani u vrijeme kada je varijanta Sars-CoV-2 B117 - zbog mjesta na kojem se pojavila - bila dominantan soj. B117, koji je vrlo prenosiv, odgovoran je za 80 posto testiranih slučajeva u Izraelu tokom perioda studije. Sada čini oko 98 posto slučajeva u Velikoj Britaniji, a često je i širom svijeta.

Profesor Yeheskel Levy, direktor izraelskog ministarstva zdravlja, rekao je da je utjecaj vakcinacije bio dubok.

"Stope incidencije u potpuno vakcinisanoj populaciji masovno su opale u odnosu na nevakcinisanu populaciju, što pokazuje značajan pad broja hospitaliziranih slučajeva zbog Covid-19", rekao je.

„Ovo jasno pokazuje moć vakcine Covid-19 u borbi protiv ovog virusa i ohrabruje nas da još intenzivnije nastavimo sa kampanjom vakcinacije. Cilj nam je postići još veću zastupljenost kod ljudi svih dobnih skupina, što nam daje nadu da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti povratiti normalnu ekonomsku i socijalnu funkciju. "

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije