Ministar Vranić: I djeca su prenosnici virusa, pojavio se Kawasaki sindrom

13
Radiosarajevo.ba
Ministar Vranić: I djeca su prenosnici virusa, pojavio se Kawasaki sindrom
Foto: Printscreen / Haris Vranić

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo kazao je kako su donijeli odluku da se uvede online nastava jer je dokazano da su i djeca značajni prenosioci koronavirusa.

Istakao je kako je trenutno osmero djece na liječenju od Covida, od kojih jedno ima i Kawasaki sindrom.

“U petak smo imali 860 pozitivnih, današnji broj je 503 što pokazuje da i djelimični lockdwown daje rezultate, jer osnovna premisa zaustavljana epidemije je obustavljane kontakata. Tokom jučerašnjeg dana Krizni štab KS je donio nove mjere koje podrazumijevaju produženje lockdowna i ovu sedmicu uz pojačanje drugih epidemioloških mjera”, rekao je Vranić.

Naglasio je kako je jedan od velikih problema zdravstveno osoblje koje je na izmaku snaga, te podsjetio kako je 16 ljekara u BiH preminulo od posljedica Covida.

“Svaki dan imamo ispad ljekara, medicinskog i nemedicinskog kadra, šofera i moramo stalno da se pregrupišemo. Apelujemo na građane da shvate ozbiljnost situacije”, poručio je Vranić.

Podjetio je da su u proteklom periodu otvorena dva drive-in punkta i call centar, te da je osigurana nabavka 27.000 antigen testova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije