Ko trenutno upravlja državnim agencijama koje je 'šestorka' navodno ustupila Dodiku?

1
L. Memčić
Ko trenutno upravlja državnim agencijama koje je 'šestorka' navodno ustupila Dodiku?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dodik, Čović i Nikšić

Predstavnici stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou, ranije 'osmorka', a sada 'šestorka' razgovarali su u četvrtak u Istočnom Sarajevu o raspodjeli pozicija u državnim institucijama i agencijama nakon što su dogovorili pozicije u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su razgovarali o raspodjeli direktorskih pozicija za Službu za poslove sa stranima, Obavještajno-sigurnosnu agenciju, Agenciju za lijekove BiH...

SNSD će vjerovatno dobiti direktora Službe za poslove sa strancima na čijem je čelu trenutno Slobodan Ujić, kadar SDS-a, a naslijedio je stranačkog kolegu Dragana Mektića. On je ranije radio u policijskim strukturama Ministarstva unutrašnjih poslova RS (zamjenik, komandir, načelnik SJB...), od 1992. do oktobra 2006. godine.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Istočno Sarajevo: Koalicioni partneri razgovarali o raspodjeli pozicija u državnim institucijama

Istočno Sarajevo: Koalicioni partneri razgovarali o raspodjeli pozicija u državnim institucijama

Ovaj resor će, dakle, pripasti ponovo stranci sa sjedištem u entitetu RS. Isti slučaj je i sa SIPA-om na čijem čelu je Darko Ćulum, kadar SNSD-a. Njemu mandat nije istekao pa će ostati na ovoj funkciji.

Prema nezvaničnim informacijama koje je dobio portal Radiosarajevo.ba, SNSD bi trebao dobiti i direktorsko mjesto u Agenciji za lijekove BiH na čijem je čelu trenutno Aleksandar Zolak.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, po ulasku SNSD-a u vlast na državnom nivou, kazao je da Zolak ne zaslužuje ovu poziciju.

Sporno je to što je Milorad Dodik, tadašnji član Predsjedništva BiH, tražio da Narodna skupština RS osnuje paralelnu instituciju na entitetskom nivou i prebaci nadležnost s države na entitet, što su kasnije i uradili. Ustavni sud BiH je u decembru zakon usvojen u NSRS proglasio neustavnim.

Sastanak koalicionih partnera na državnom nivou u Istočnom Sarajevu: Stigli Konaković, Forto...

Sastanak koalicionih partnera na državnom nivou u Istočnom Sarajevu: Stigli Konaković, Forto...

Kada je riječ o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, pozicija direktora pripast će nekome iz stranaka 'trojke' - Naroda i pravde, SDP-a ili Naše stranke. Na čelu OSA-e je trenutno Osman Mehmedagić (SDA). 

Granična policija Bosne i Hercegovine pripast će kadrovima HDZ-a.

Nakon tvrdnji dijela bh. javnosti oglasio se i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković koji kaže da su ih njihovi prethodnici (SDA i DF, op. a.) doveli u nepovoljan položaj te su "zbog stranačkih i ličnih interesa trgovali institucijama Bosne i Hercegovine, tražili i dobijali pozicije za važne pojedince iz stranke" .

"U korektnim pregovorima smo neke greške već ispravili, pregovarači sa druge strane su bili korektni. Večeras smo u razgovorima o institucijama uvidjeli još jedan debalans na našu štetu, popravili smo i to", istakao je Konaković.

Osvrnuo se i na kritike na račun toga da će SNSD dobiti neke pozicije u državnim agencijama.

Turković: 'Prepuštanje bošnjačke pozicije u Vijeću ministara BiH Miloradu Dodiku poraz je države'

Turković: 'Prepuštanje bošnjačke pozicije u Vijeću ministara BiH Miloradu Dodiku poraz je države'

"Najavljuju imenovanja iz SNSD-a, na sva zvona viču kako su to loša rješenja, a ne kažu da su te iste ljude imenovali ranije i da su na tim funkcijama proveli dugi niz godina. Pišu i to kako smo neke agencije isporučili pregovaračima iz RS-a, a ne kažu da su i sad na čelu tih agencija kadrovi iz RS, 'zaštitnici' se nisu bunili", zaključio je Konaković.

Nakon sastanka, Konaković je napomenuo da je razgovarano o ključnim pozicijama u više od 30 institucija i agencija te da vjeruje da će prilikom nekih imenovanja direktora imati problema.

Istakao je da će sve ono na čijem čelu su bili Bošnjaci, 'ostati u njihovim rukama'. Dodaje kako je pozicija stranaka koje predstavlja na državnom nivou u lošijoj poziciji nego pozicija SNSD-a i HDZ-a zbog ustupaka ranijih saziva vlasti, ali je kazao da je to sada ispravljeno. 

Demantovao je navoda da su poznata imena onih koji bi mogli doći na mjesto direktora u ovim agencijama.

Dakle, prema informacijama koje su iznijeli predtavnici koalicije koja će formirati vlast, omjer pozicija koje će 'šestorka', SNSD i HDZ dobiti je jednak (po 12) što do sada nije bio slučaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije