Konaković za Radiosarajevo.ba: "Niko nema čarobni štapić da promijeni Dodika preko noći"

9
L. Memčić
Konaković za Radiosarajevo.ba: "Niko nema čarobni štapić da promijeni Dodika preko noći"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

U Doboju je danas održan sastanak stranaka 'osmorke' i SNSD, nakon kojeg su Narodni europski savez i Stranka za Bosnu i Hercegovinu saopćile da napuštaju koaliciju na državnom nivou.

Ovo neće utjecati na daljni proces formiranja vlasti jer u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH NES ima jednog zastupnika, Jasmina Emrića, a SBiH nema nijednog. Nametnulo se pitanje da li će ove stranke napustiti 'osmorku' i na ostalim nivoima gdje je njihov udio u vlasti veći.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kazao je da NES i SBiH nisu problematizirali izlazak iz vlasti na federalnom nivou te rekao da bi takav scenarij mogao dovesti samo do novih blokada. I predsjednici NES-a i SBiH, Nermin Ogrešević i Semir Efendić, su nakon sastanka kazali da ostaju unutar sporazuma na nižim nivoima vlasti - zasad.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

NES i SBiH napuštaju 'osmorku' na državnom nivou: Šta su rekli Nikšić, Efendić, Ogrešević, Dodik?

NES i SBiH napuštaju 'osmorku' na državnom nivou: Šta su rekli Nikšić, Efendić, Ogrešević, Dodik?

Konaković je komentirao i najavljeno potpisivanje sporazuma između Islamske zajednice i države BiH.

"To je za nas vrlo važno pitanje. Pozitivna je reakcija s druge strane, izazili su spremnost da o tome razgovaramo i na stol stavimo te dokumente i da to krene u proceduru. Interesantna je reakcija kolega iz SNSD-a koji kažu da smo mi prvi put došli zvanično da to zatražimo. Kolegica Turković i SDA su to pitanje jednom, usput, pokrenuli ovo pitanje. Važno je da ova priča opstane i da se rješavaju suštinska pitanja" istakao je Konaković za Radiosarajevo.ba.

Kazao je i da žele riješiti pitanje bosanskog jezika u bh. entitetu RS, ali i riješiti i druga bitna pitanja, korak po korak. Kada je u pitanju zakon o nepokretnoj imovini koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS, a koji je jedan od razloga zbog kojeg su NES i SBiH napustile 'osmorku', Milorad Dodik je danas najavio da ne odustaje od tog pitanja, ali je spreman razgovarati.

Konaković nakon istupanja NES-a i SBiH iz 'osmorke': "Nismo očekivali tako nekorektan potez"

Konaković nakon istupanja NES-a i SBiH iz 'osmorke': "Nismo očekivali tako nekorektan potez"

Konaković kaže da se problemi koji su se gomilali godinama ne mogu riješiti 'preko noći'.

"Ne može se politika Milorada Dodika, niti bilo kojeg drugog političara, promijeniti preko noći. Niko nema čarobni štapić da se to desi. Volio bih da se probudim u državi s jednim predsjednikom, sa svim riješenim pitanjima - ali ne može.

Mi se nadamo da će vrlo brzo doći pitanje državne imovine tamo gdje mu je i mjesto, a to je Parlament države BiH. Mogući su pomaci, ali je nemoguće preko noći promijeniti sve što se gomilalo u protekle dvije decenije. Teoretski nije moguće", smatra lider NiP-a. 

Osvrnuo se i na pritisak sada opozicionih stanaka, prije svega SDA, koje traže da 'osmorka' zaustavi Dodika u obilježavanju neustavnog dana RS i donošenja zakona koji prenose nadležnosti s države na entitete.

"Postoje i teme kao što su obilježavanje 9. januara i ovaj za nas neustavni zakon o nepokretnoj imovini RS, a i to je posljedica sklanjanja na stranu onih koji su vladali 30 godina. Napadi i očekivanje da se to riješi za dan su njihov strah od gubitka vlasti. Znaju šta ćemo naći u ministarstvima i na svaki način pokušavaju prekinuti to da se nešto dešava i žao mi je što su neke kolege pale pod tim pritiskom", zaključio je Konaković u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije