Elmedin Konaković odgovorio na kritike i poslao ponudu za SDA/DF: "Napravite ovo i ostat ćete vlast"

17
Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković odgovorio na kritike i poslao ponudu za SDA/DF: "Napravite ovo i ostat ćete vlast"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo bi uskoro razmatrati imenovanje mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ), a član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da ukoliko to bude na dnevnom redu imat će nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.

Naime, Komšić koji je i lider Demokratske fronte (DF), tvrdi da u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Dodao je i kako ga zanima da li je planirano povećanje budžeta, posebno za sektor odbrane u tom kontekstu.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Željko Komšić otkrio od čega ovisi da li će podržati Borjanu Krišto za mandatarku Vijeća ministara

Željko Komšić otkrio od čega ovisi da li će podržati Borjanu Krišto za mandatarku Vijeća ministara

Slično je danas komentirao i Mirsad Zaimović, zastupnik SDA u Parlamentu Federacije, koji je, između ostalog, kazao: "Ima nekoliko stvari koje su u ovom sporazumu Osmorke i HDZ-a i SNSD-a vrlo nejasne i nedefinisane. Ne spominju se više NATO integracije, ne znamo šta će se desiti sa Izbornim zakonom, ne znamo šta podrazumijeva dogovor o reformi javnog rtv servisa, ne znamo šta je s projektima koji znače ugrožavanje državne imovine. Sve su to stvari koje su ostale u magli, pod plaštom nekakvih deklarativnih izjava u ovom sporazumu."

Pitao je i zašto se "pristaje na ucjene Čovića da DF ne može u vlast?", te zaključio da, "ako je HDZ neizbježan, onda je i SDA".

Nismo dugo čekali na odgovor predstavnika Osmorke, a prvi komentar dao je Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde. On je poručio:

Mirsad Zaimović (SDA): Niko ne može tvrditi da su koalicije gotove i da će imati vlast

Mirsad Zaimović (SDA): Niko ne može tvrditi da su koalicije gotove i da će imati vlast

"Kad su 2019. godine uspostavljali vlast na državnom nivou potpisali su sporazum, istina je, SDA-SNSD-HDZ. DF se podrazumijevao. U tom sporazumu napisali su da će 'Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, NE PREJUDICIRAJUĆI BUDUĆE ODLUKE U VEZI SA ČLANSTVOM BOSNE i HERCEGOVINE'.

Malo nakon toga poslali su Program reformi u NATO. To je prvi zvanični dokument usvojen u institucijama BiH u kojem stoji da se članstvo 'ne prejudicira'. To je trenutak kad su nas SDA/DF parkirali na parking, u čekaonicu, koristeći termin 'saradnja sa NATO-om', termin koji koristi i Srbija, baš onako kako je najavio Dodik."

Nešto kasnije, dodao je Konaković, "ministrica Turković nas sa smješkom obavještava da više ne postoji Komisija za integracije, a da se formira Komisija za saradnju sa NATO-om".

"U budžetima zadnjih godina nema ni marke za integracije, logično, sa puta integracija su nas SDA/DF skinuli. Sad se kao čudom čude i pitaju nastavljamo li NATO put, licemjerno, onako kako smo od njih već navikli.

NATO integracije su naš imperativ, mi nećemo ni milimetar nazad od dostignutog kad preuzmemo vlast. Vrlo jasno i glasno smo rekli svima na političkoj sceni šta o tome mislimo i nećemo odustati od puta u NATO sviđalo se to nekome ili ne. A kako sad kad su SDA/DF usvojili akte u kojim nam treba nova odluka da se vratimo na put integracija natjerati SNSD/SDS/PDP da za takvu odluku glasaju?", izjavio je Konaković, pa zaključio:

"Evo ponuda za SDA/DF:

NATO put je najvažniji put naše domovine, ako uspijete natjerati, izlobirati, ubijediti SNSD/SDS/PDP da glasaju za povratak na put integracija, glasaćemo da ostanete vlast na državnom i entitetskom nivou.

Zadržaćete Elektroprivredu, BH Telecom i sve druge vama važne kompanije, a u njima sve direktore, uposlene članove stranaka i rodbinu. Ako ne možete, prestanite sa licemjernim stavovima i porukama jer ste nas vi u ovakvu situaciju doveli i pomirite se sa odlaskom u opoziciju.
Ne brukajte se više."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije