Istočno Sarajevo: Koalicioni partneri razgovarali o raspodjeli pozicija u državnim institucijama

8
Radiosarajevo.ba
Istočno Sarajevo: Koalicioni partneri razgovarali o raspodjeli pozicija u državnim institucijama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Predstavnici stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou razgovarali su danas u Istočnom Sarajevu o raspodjeli pozicija u državnim institucijama nakon što su dogovorili pozicije u Vijeću ministara BiH.

Kako je novinarima nakon sastanka kazao predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković koji je predložen za državnog ministra vanjskih poslova BiH, u pitanju je prirodan proces o kojem su razgovarali u dobroj i konstruktivnoj atmosferi.

"Razgovarali smo o ključnim pozicijama u sistemu njih oko 18 u kojima su istekli mandati čelnim ljudima. U pet od šest institucija u sektoru sigurnosti na čelu su ljudi čiji su mandati davno istekli. Oni su odgovorni više svojim političkim šefovima nego institucijama BiH što oslikava potrebu da se ova stvar brzo rješava",  dodao je Konaković.

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Sastanak koalicionih partnera na državnom nivou u Istočnom Sarajevu: Stigli Konaković, Forto...

Sastanak koalicionih partnera na državnom nivou u Istočnom Sarajevu: Stigli Konaković, Forto...

On tvrdi da su se danas dogovorili da odmah po okončanju formiranja Vijeća ministara BiH, što se, kaže, očekuje u posljednjim danima januara kada bi trebala biti sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, krenuti u brzu implementaciju i na čelo institucija dovesti stručne ljude.

Na sastanku su bili još i predsjednik Naše stranke Edin Forto koji je kandidat za ministra saobraćaja i komunikacija, a uime Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i kandidat za ministra finansija i trezora Zoran Tegeltija kao i lider Demokratskog narodnog saveza (DNS) i kandidat za ministra sigurnosti BiH.

Uime Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na sastanku je bila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a uime Socijaldemokratske partije (SDP) na susretu su bili Elvir Karajbić i Nerin Dizdar.

Prema dogovoru koalicionih partnera Zukan Helez (SDP) trebao bi biti ministar odbrane, Staša Košarac (SNSD) ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Davor Bunoza (HDZ) ministar pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ) ministrica civilnih poslova i Sevlid Hurtić kao prijedlog Pokreta za državu iz Republike Srpske ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović upriličila je večeras u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu tradicionalni prijem povodom pravoslavnog Božića, kojem su prisustvovali predstavnici društvenog, privrednog, kulturnog i političkog miljea BiH.

Cvijanović je predstavnicima medija uoči prijema navela da je ovo prilika da se pošalju dobre i lijepe poruke, poruke mira i ljubavi, što se u suštini i nalazi u biću samog Božića i proslavljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije