'Osmorka' u Banjoj Luci: Pokret za državu ulazi u vlast na državnom nivou, Sevlid Hurtić ministar

6
Radiosarajevo.ba
'Osmorka' u Banjoj Luci: Pokret za državu ulazi u vlast na državnom nivou, Sevlid Hurtić ministar
Foto: Printscreen / Sevlid Hurtić

Pokret za državu ulazi u vlast na državnom nivou, istaknuto je danas u Banjoj Luci nakon što su njihovi predstavnici održali sastanak sa predstavnicima "Osmorke".

 Sevlid Hurtić (BH Zeleni) je kandidat Pokreta za državu za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH u Vijeću ministara BiH.

Na pitanje čiji je on zapravo kandidat,Hurtić je istakao da je on kandidat Pokreta za državu.

Poznata glumica u šoku: Optužila ChatGPT da koristi glas koji "jezivo podsjeća" na njen

Poznata glumica u šoku: Optužila ChatGPT da koristi glas koji "jezivo podsjeća" na njen

Elmedin Konaković potvrdio: Predložen sam za ministra vanjskih poslova BiH

Elmedin Konaković potvrdio: Predložen sam za ministra vanjskih poslova BiH

"Nakon toliko turbulencija, razgovora i priča, delegacija iz Sarajeva je došla da razgovara sa Pokretom za državu i odlučili smo da uđemo u državnu vlast i da imamo ministra u Vijeću ministara BiH",rekao je Hurtić.

 Komentarišući izjave Damira Arnauta iz Naše stranke da je on "Dodikov Bošnjak", Hurtić je odgovorio:

"Ja sam od Refika Hurtića hadžije i Safije Hurtić hadžinice. Arnaut da je imalo išao na ispite prava, znao bi da federalni zastupnik ne može glasati u državnom parlamentu. Ne znam što je opterećen sa mnom, možda zato što imam kosu, a on nema".

Iz Pokreta za državu nisu mogli precizirati šta će se dalje dešavati sa pozicijom ministra trgovine i turizma u Vladi RS, gdje je bio imenovan Hurtić, kao ni da li će SDA ostati u sastavu ovog pokreta.

"Još se niko nije pismeno izjasnio da izlazi iz Pokreta za državu", dodao je Hurtić.

Mirsad Duratović je kazao da će u narednim danima Pokret za državu dogovoriti sa premijerom RS "kompenzaciju" oko učešča u izvršnoj vlasti u RS.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je u Banjoj Luci kazao da se Vijeće ministara uspostavlja u drugačijem ambijetnu i okruženju i sa pokušajem da se u BiH dese pozitivne promjene te da se o BiH ne govori samo u kontekstu konflikta, nego da se ljudima pruži nada i konkretni projekti.

"Ovo je još jedna potvrda da se kompromis isplati i da daje rezultate. Ovo je naš koalicioni dogovor sa SNSD-om da se četvrti ministar iz RS dogovori i da se oko njega nađe zajednički interes. Pokret za državu je dio vladajuće strukture i došli smo do imena Sevlida Hurtića za kojeg mislimo da je i personalno dobro rješenje. Zahvaljujem se i SNSD-u i predsjedniku Dodiku na razumijevanju i spremnosti na kompromis",kazao je Konaković.

Dodao je da nema nijedno kadrovsko rješenje oko kojeg se svi apsolutno slažu, ali da će se kapaciteti pokazati dobrim radom ili neće.

"To će se moći mjeriti kada ova priča zaživi, ali joj treba dati šansu",istakao je.

Upitan da i će večeras u Banjoj Luci "otići na košarkašku utakmicu ili u destileriju", Konaković se nasmijao i kazao da će nakon sastanka na "uspavljivanje kćerke čija mama radi treću smjenu".

"Do 23 sata moram biti u Sarajevu. Vrlo rado ću opet doći da gledam utakmice bh. kluba Igokea za koji navijam kada igra protiv Makedonaca, Hrvata… To je moj bh. tim. Doći ću rado u svoju Banju Luku kada god me okolnosti navedu. U destileriju neću. Večeras", rekao je.

Upitan da li su proslava 9. jaunara ili Zakon o nepokretnoj imovini RS poljuljali odnose unutar koalicije, Konaković je kazao da je stavove o ova dva pitanja rekao jasno.

"Očekujemo da ćemo 1. marta imati drugu stranu koja se sa tim takođe ne slaže. Ako nam fokus bude oko stvari oko kojih se ne slažemo, političari će dobijati visoke plate i iz ugodnih vikendica slati poruke. Mi smo se opredijelili za drugačiju politiku. Isplati se da trpimo kritike i izgubimo poene, ako će građani doživjeti bilo kakve pomake", rekao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije