Ko dozvoljava ponižavanje BiH: Zastava entiteta iznad zastave države!?

13
Radiosarajevo.ba
Ko dozvoljava ponižavanje BiH: Zastava entiteta iznad zastave države!?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zastava entiteta iznad zastave države?

Osim što svakodnevno svjedočimo nastojanjima dezavuiranja i pokušaja urušavanja bh. institucija, pokušajima izgradnje paralelnih institucija, te da se delegitimira država Bosna i Hercegovina u vlasništvu nad njezinom imovinom, primjetna su nastojanja da se ta država na svaki način ponižava i negira.

Jedan takav primjer zabilježen je ovih dana i na prijelazu Bosanska Gradiška, na granici sa Hrvatskom i Europskom unijom (EU), gdje je uz zastavu države BiH, koja je postavljena ulazu u našu zemlju na uobičajenom jarbolu, istaknuta i entitetska, ali mnogo većih dimenzija i na višem jarbolu. Time se valjda na primitivan način želi obezvrijediti značaj države nasuprot jednom dijelu zemlje, čija nepostojeća državnost se želi naglasiti?!

I ranije je bilo takvih nastojanja, pa se uz isticanje entitetski obilježja obično pretjerivalio i nastojalo da ona i dominiraju. Bilo je i provokacija. Potkraj prošle godine na bosanskohercegovačkoj strani graničnog prelaza sa Srbijom kod Bijeljine (Pavlovića most) okačena je bila zastava Srbije!?

Vildana Bešlija: 'Besplatan gradski prijevoz u KS za prognanike tokom agresije na BiH'

Vildana Bešlija: 'Besplatan gradski prijevoz u KS za prognanike tokom agresije na BiH'

Vijeće ministara BiH je u martu 2016. zadužilo sve bh. institucije da poduzmu mjere radi otklanjanja uočenih nedostaka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prijelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Granična policija BiH tada je zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamijene zastave te su podijeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smještajne objekte organizacionih jedinica.

Institucije države morale bi osigurati da se državni simboli ispunjavaju svoju ulogu i da se poštuju, posebno na ulazu u zemlju i posebno iz Europske unije (EU). Provokacijama i neprimjerenim gestama valja se suprotstaviti zakonima koji jasno govore šta je entiteta, a šta je država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije