Nikšić: 'Ruska zastava na Dodikovom reveru je najava ukrajinskog scenarija'

7
Radiosarajevo.ba
Nikšić: 'Ruska zastava na Dodikovom reveru je najava ukrajinskog scenarija'
Foto: SDPBiH / Nermin Nikšić

Velika Britanija je danas saopćila da je sankcionisala člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu bh. entiteta RS Željku Cvijanović zbog, kako je opisano, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH kazao je kako su sankcije bitan korak ka zaštiti stabilnosti BiH, ali i cijelog Zapadnog Balkana.

"Zahvalan sam prijateljima u Velikoj Britaniji na jasnom, odlučnom potezu koji su povukli.

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Krajnje je vrijeme da se za primjerom Velike Britanije povede Evropska unija, ali i da visoki predstavnik ispuni svoju obavezu preuzetu Dejtonskim sporazumom. Svakim danom kojim izostaju konkretne sankcije i suspenzija neustavnih postupaka iz RS, podržava se pozicija separatista.

Izostanak sankcija znači da Dodik i ostali putinovski kadrovi svakim danom postaju sve hrabriji, bezobrazniji i oholiji u rušenju države.

Sad već imamo i glasne najave Dodikovih bek-vokala okupljenih oko nevladinog udruženja HNS o pravljenju novih Donjecka i Luganska na jugu Bosne i Hercegovine. Ruska zastava na Dodikovom reveru nije ništa
drugo nego najava ukrajinskog scenarija", rekao je Nikšić.

Reakcija na sinhronizovano rušenje države, prema riječima Nikšića, mora biti brza, odlučna i opsežna.

"Reakcija mora doći odmah. Evropa mora shvatiti da imamo posla s ljudima koji su zarad zaštite svojih privilegija spremni i da ugroze mir u Bosni i Hercegovini. Rješenje je jasno: sankcije i razvlašćivanje rušitelja pravnog poretka i ubrzan pristup EU.

SAD i Velika Britanija su primjer koji treba slijediti. Na potezu je već odavno EU i Visoki predstavnik. Nadam se da će potez povući prije nego što bude kasno", zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije