Džaferović: Sigurnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih prijepora

3
Fena
Džaferović: Sigurnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih prijepora
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović / Arhiv

Odluka Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske je opravdana, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon što je Vlada Velike Britanije uvela sankcije članu Predsjedništva BiH i predsjednici RSMiloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od svjedoka Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira, te je nužno da reagira kada se Dejtonski sporazum potkopava, a to upravo rade vlasti entiteta RS", ocijenio je Džaferović.

Kako je dodao, nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti entiteta RS su izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

"Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u Bosni i Hercegovini, što je naročito zabrinjavajuće uzimajući u obzir rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS predvođene Dodikom podržavaju tu agresiju", istaknuo je.

Pozdravljajući odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ponovio je i poziv državama članicama Evropske unije da uvedu sankcije vlastima entiteta RS, jer evropska sigurnost i stabilnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih prijepora u EU.

"Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus o tom pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede", zaključio je Džaferović.

Zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija Bosne i Hercegovine, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca dužnosnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od danas zabranjena putovanja u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, kao i poslovanje s britanskim državljanima.

Vlada Velike Britanije, radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, izrazila je nadu da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije