Klub Bošnjaka: HDZ guši prava Bošnjaka

15
Radiosarajevo.ba
Klub Bošnjaka: HDZ guši prava Bošnjaka
Fena / Stolac / Arhiv

Klub Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac optužio je danas Hrvatsku demokratsku zajednicu Bosne i Hercegovine za, kako su naveli, uzurpaciju osnovnih demokratskih prava Bošnjaka Stoca.

To je, kako su naveli, bezočno manifestovano i danas na početku zakazane sjednice Općinskog vijeća (OV) gdje je, po ko zna koji put, odbijen zahtjev Kluba Bošnjaka da se na dnevnom redu zakazane sjednice nađe i izbor predsjedavajućeg Vijeća, koji bi inače trebao biti izabran iz redova Bošnjaka.

"Od implementacije izbornih rezultata do danas HDZ-ovi vijećnici odbijaju uvrstiti ovu tačku na dnevni red, tako da umjesto predsjednika Vijećem rukovodi potpredsjednik koji, suprotno svim normativnim aktima, dolazi iz istog naroda kao i načelnik Općine Stolac. Općinsko vijeće na taj način je funkcionisalo i kompletan prošli mandat. Četiri godine Stocem su upravljali HDZ-ov načelnik i HDZ-ov potpredsjednik Vijeća", navode iz Kluba Bošnjaka OV Stolac.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Bošnjački vijećnici danas su, nakon što je odbijen prijedlog da se u dnevni red uvrsti odluka o imenovanju Esada Omanića (SDA) na poziciju predsjedavajućeg Vijeća, u znak protesta napustili sjednicu.

"Na jučerašnjem zasjedanju Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine HDZ je izvojevao proglašenje Stoca gradom nakon čega se postavlja pitanje da li se na takav način štite interesi povratnika i da li je ovakav ishod jučerašnje sjednice svojevrsna nagrada HDZ-u uprkos uzurpaciji prava Bošnjaka koja traje decenijama?", navode iz Kluba Bošnjaka OV Stolac, te dodaju:

"Više od godinu dana Vijeće djeluje protivno Ustavu FBiH odbijenjem imenovanja predsjedavajućeg. Očigledno je da se ovdje radi o potpunom i beskrupuloznom ignorisanju prava Bošnjaka u svim segmentima društvenog djelovanja. Od sedam javnih preduzeća u Stocu niti jedan direktor nije Bošnjak. Također uzurpirane su nadležnosti nad nacionalnim spomenicima, poput Starog grada sa megalomanskim križem i "križnim putem" čime se želi promijeniti karakter tog spomenika kulture. Nacrt budžeta, infrastrukturni projekti, komunalne aktivnosti, sve je u službi isključivo hrvatskih interesa".

Inače na sjednici koju je zakazao potpredsjednik OV Stolac danas je trebao biti usvojen i budžet za 2022.godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije