Nakon što je poginuo učenik: U sarajevskoj općini održan sastanak o sigurnosti

0
Radiosarajevo.ba
Nakon što je poginuo učenik: U sarajevskoj općini održan sastanak o sigurnosti
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Mirno okupljanje iz OŠ "Aleksa Šantić" nakon tragične smrti dječaka

Nakon tragedije u kojoj je prije nekoliko dana u Sarajevu vozač kamionom usmrtio 11-godišnjeg učenika Osnovne škole "Aleksa Šantić", mirnim protestom su se noć kasnije okupili roditelji i predstavnici Vijeća roditelja KS.

Oni su iskalazi nezadovoljstvo jer se godinama ukazuju problemi sigurnosti djece na putu oko škole - neki od njih su pristupni putevi, nedostatak trotoara i slaba osvjetljenost.

Tako je u općini Novi Grad ovim povodom održan sastanak Vijeća roditelja Osnovne škole Aleksa Šantić' sa načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem i predstavnicima Službe za urbanizam stambene, imovinsko – pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina na kojem je razgovarano o prijedlozima za poboljšanje sigurnosti učenika u saobraćaju, na njihovom putu od kuće do škole.

Snijeg u aprilu: Zimska mećava na Vlašiću, pogledajte snimak

Snijeg u aprilu: Zimska mećava na Vlašiću, pogledajte snimak

Razgovarano je o brojnim aspektima i problemima u vezi sa sigurnosti prilaza školi 'Aleksa Šantić', u blizini koje se 9.12.2021. godine dogodila nesreća, u kojoj je smrtno stradao učenik te škole Adi Bečić.

"U toku sastanka dogovoreno je da se u okviru mogućnosti Općine krene u provođenje mjera kako bi se sigurnost prilaska školi podigla na veći nivo.

Prije svega Općina će kroz prijedlog budžeta za 2022. godinu izdvojiti sredstva za zamjenu svih rasvjetnih tijela novom LED rasvjetom u okolnim ulicama, te će se odmah nakon usvajanja budžeta pristupiti javnoj nabavci, kako bi se u ulicama u blizini škole zamjenila postojeća rasvjetna tijela jačom LED rasvjetom.

Također je dogovoreno da se postave novi stubovi, na mjestima gdje to bude moguće i ukoliko se riješe imovinsko - pravni odnosi tj. dobije saglasnost za postavljanje stubova.

Osim toga uz saglasnost škole, već od drugog polugodišta bit će otvoren drugi prilaz školi iz još jedne ulice, čime će se omogućiti prilazak školi iz ulice koja ima bolje sigurnosne karakteristike.

Na sastanku je također konstatovano da dugoročno treba raditi na svim pristupnim ulicama, kako bi se one dovele u uslove kakvi su predviđeni regulacionim planom. To je posao koji prvenstveno zahtjeva rješavanje imovinsko - pravnih odnosa, te će se u to krenuti sa početkom naredne godine.

Osim toga, razgovaralo se i o rješavanju pitanja parkinga za uposlenike škole, za šta je usaglašena mogućnost izgradnje takvog parkinga unutar školskog dvorišta, gdje će Općina finansirati njegovu izgradnju.

Razgovarano je i o postavljanju širokih ležećih policajaca na svim saobraćajnicama u blizini škole, gdje će nakon dostavljanja prijedloga lokacija od strane Vijeća roditelja, općinska Služba za investicije pripremiti i preuzeti izvođenje tih radova.

Za dio problema koji se tiču regulacije putem Ministarstva saobraćaja KS, škola i Općina uputit će zahtjev prema nadležnom Ministarstvu za dodatnu regualciju saobraćaja u toj zoni, kao i zahtjeve za pojačanje kontrole, nadzora u blizini škola od strane policije, naročito za nepropisno parkirana vozila u blizini škola.

redstavnici Vijeća roditelja održali su sastanak i sa kolegijem Općinskog vijeća, gdje je dogovoreno da jedna od tačaka dnevnog reda naredne sjednice Vijeća, bude i informacija o stanju sigurnosti na prilazima Osnovnoj školi 'Aleksa Šantić'", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije