Kico o uspostavi ruske ambasade: Nova ofanziva na BiH je počela

13
F. V.
Kico o uspostavi ruske ambasade: Nova ofanziva na BiH je počela
Foto: Radiosarajevo.ba / Ahmed Kico u ruskom utjecaju u BiH

Vlada Rusije prihvatila je prijedlog Ministarstva vanjskih poslova za otvaranje ispostave ruske ambasade u bh. entitetu Republika Srpska.

Ispostava ambasade bit će u Banjoj Luci, objavljeno je na zvaničnom portalu pravnih informacija, javlja RIA Novosti, prenose mediji u bh. entitetu RS.

Stručnjak iz oblasti bezbjednosti Ahmed Kico, inače koautor knjige Aspekti geopolitike i hibridog rata u izdanju Atlantske inicijative, smatra da će "ispostava" ruske ambasade u RS-u "biti klasičan obavještajni punkt".

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

"Moguće i baza za prihvat proxija iz Rusije. Dakle, nova ofanziva na BiH je počela. Zemlje Zapadnog Balkana, posebno Bosna i Hercegovina, moraju biti maksimalno oprezne, jer je BiH nakon kratke pauze ponovo u fokusu. Rusija kreće u novu kampanju prema BiH", govori Kico.

On procjenjuje kako je ispostava ruske ambasade u Banjoj Luci, zapravo, prvi korak, "početak priprema za uspostavljanje trajnije ruske kinetičke veze sa RS-om".

"U vidu obavještajno-bezbjednosnog i instruktivnog punkta za neposredno Dodikovo okruženje i dio MUP-a RS, a pod krinkom civilne zaštite, vanrednih situacija, gašenja požara, tehničkog servisa za održavanje i doobuku helikopterima tipa Ansat kojima operiše MUP RS", ističe sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Smatra da će u sljedećih mjesec do dva biti najavljen neki oblik saradnje i ruskog prisustva u vidu rusko-srpskog centra za humanitarne i vanredne situacije u Zvorniku ili u Mahovljanima u bivšoj kasarni aerodroma (vrlo blizu Dodikovom imanju).

"Srbija će u potpunosti podržati i pomoći ovaj proces u toku ljeta. Ovo bi mogao biti scenariji ukoliko Rusi završe Sjeverodonjeck i Lisičanska u sljedećih par sedmica i krajem juna krenu ka Odesi... Tad će im eskalacija u Moldaviji i entitetu RS biti odlična za razvlačenje NATO pažnje i kapaciteta", zaključio je Kico.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije