Liz Truss: Kada je agresor drzak, moramo biti spremni da reagujemo

Radiosarajevo.ba
Liz Truss: Kada je agresor drzak, moramo biti spremni da reagujemo
Foto: Ambasada Velike Britanije / Sifet Podžić i Liz Truss

Ne možemo zaboraviti užase sukoba koji su nekada mučili Bosnu i Hercegovinu, niti možemo ignorisati lekcije proistekle iz toga. Zapadu je predugo trebalo da reaguje na prijetnju miru i slobodi. Ovo oklijevanje samo je produžilo borbe. Trebali smo ranije reagovati.

Posljedice toga su bolno jasne u tragedijama poput genocida u Srebrenici i opsade Sarajeva. Potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma ponudilo je obećanje da Evropa više nikada neće na ovaj način biti pogođena ratnom pošasti.

Piše: Liz Truss, za portal Radiosarajevo.ba*

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

Ipak, sada gledamo užasno varvarstvo i gnusne radnje u Ukrajini, razmjere kakva nije viđena od tih mračnih dana. Kada je agresor drzak, moramo biti spremni da reagujemo.

Izostanak djelovanja može biti najveća provokacija. Zato sam juče posjetila Sarajevo, sa ciljem daljeg unaprjeđenja našeg novog i afirmativnog pristupa.

Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz BiH

Moramo osigurati pobjedu Ukrajine u borbi za njenu budućnost i obuzdavanje ruske agresije. S tim ciljem, Ujedinjeno Kraljevstvo stoji rame uz rame sa Bosnom i Hercegovinom u Ujedinjenim nacijama kada ukazuje na Putinov užasni rat. Drago mi je što blisko surađujem s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković u ovom ključnom trenutku.

Niko ne može biti bezbrižan dok su ruske trupe u Ukrajini. Kada je budućnost evropske i svjetske sigurnosti na kocki, vrijeme je da se udvostruče napori u našem pristupu, bez posrtanja. Nema ustupaka prema agresiji Vladimira Putina! Na nju se mora odgovoriti snagom.

Ako dozvolimo da se u Ukrajini rasplamsa dug i sve bolniji sukob, to će samo ohrabriti Putina i njegove prijatelje u njihovim agresivnim ambicijama. U ovom svjetlu, moramo osigurati da Zapadni Balkan, kao i Ukrajina, ima snagu i sposobnost za očuvanje svog suvereniteta i slobode.

Putinov režim već radi na tome da posije sjeme razdora u regionu podrivanjem reformi u Bosni i Hercegovini i nastojanjima da omete njen euro-atlantski put. Suprotstavićemo se malignim nastojanjima onih u bosanskohercegovačkim središtima moći, koje Rusija ohrabruje da podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

Stoga smo oštro sankcionisali dvoje političara, Milorada Dodika i Željku Cvijanović, koji svojim bezobzirnim ponašenjem dovode do namjerne destabilizacije teško postignutog mira. U međuvremenu, blokiranje reformi od strane političkih stranaka, te pokušaji da se zaustavi svaki napredak, takođe štete budućnosti ove zemlje.

Čvrsto podržavamo jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Takođe, dajemo bezuvjetnu podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Predugo su agresori koristili privredu za kontrolisanje regiona kao što je Zapadni Balkan. Učinit ćemo korak više i pružiti bolju alternativu širenjem naše ponude iskrenog i pouzdanog partnera u trgovini i investicijama. Cilj nam je da do 2025. godine mobiliziramo 100 miliona dolara investicija koje podržava Ujedinjeno Kraljevstvo u oblastima poput tranzicije na čistu energiju i održive infrastrukture.

"Tu smo na duge staze"

Uvijek ćemo zastupati ekonomsku slobodu. Produbljivanjem naših veza, možemo agresore lišiti njihove snage, smanjiti stratešku ovisnost i ojačati našu zajedničku ekonomsku sigurnost.

Dok Ujedinjeno Kraljevstvo slavi trideset godina odnosa sa Bosnom i Hercegovinom koji se stalno produbljuju, jasnog smo stava da ne mogu pobijediti oni kojima je cilj da ponište napredak postignut tokom prethodnih decenija u ovoj zemlji.

Tu smo na duge staze. I zato će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pomaže jačanju sposobnosti Bosne i Hercegovine da se odbrani od malignih uticaja.

Ponosna sam na našu snažnu saradnju u polju sigurnosti jer sam vidjela njen rezultat kada sam upoznala kadete u Domu Oružanih snaga u Sarajevu. Neki od njih su obučeni na našim najprestižnijim vojnima akademijama i sada koriste stečeno znanje za sigurnost svoje zemlje.

Ubijena djeca Sarajeva

Svima su nam jako dobro poznate posljedice nesmetane agresije. Odala sam počast na spomeniku djeci u Sarajevu, koji je otrežnjujući podsjetnik slobodnom svijetu o cijeni nedjelovanja.

Moramo pokazati da agresija nije način. Zato je nužno da svi mi osiguramo da Ukrajina pobijedu u bitci za svoj opstanak. U isto vrijeme, naša podrška Bosni i Hercegovini mora biti stalna.

Potreban nam je svijet u kome su države slobodne da same određuju svoj put u miru. Bosna i Hercegovina ima svijetlu budućnost pred sobom u dubljem partnerstvu sa NATO-om i slobodnim partnerskim državama poput Ujedinjenog Kraljevstva.

Zajedno, možemo je iskoristiti na dobrobit svih naših građana.

*autorica je ministrica vanjskih poslova Velike Britanije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije