Truss: Napad bi mogao biti neizbježan, a ruske trupe do Kijeva mogu doći vrlo brzo

3
Fena
Truss: Napad bi mogao biti neizbježan, a ruske trupe do Kijeva mogu doći vrlo brzo
Foto: EPA-EFE / Američka vojska/Ilustracija

Ruska invazija na Ukrajinu još uvijek je vrlo vjerojatna i mogla bi se dogoditi uskoro, kazala je u utorak britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, dodajući da je vlada u pripravnosti za bilo kakve operacije u sljedećih nekoliko dana.

Truss je za Sky News kazala da bi ruske trupe mogle brzo doći do glavnog grada Kijeva.

"Što se tiče napada, on bi mogao biti neizbježan", dodala je, navodeći da bi ruske trupe mogle doći do Kijeva "vrlo, vrlo brzo".

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

U toku su snažne diplomatske aktivnosti u cilju zaustavljanja napetosti između Rusije i Ukrajine. Mediji su izvijestili o raspoređivanju oko 100.000 ruskih vojnika na ukrajinskoj granici, dok Moskva poriče da planira invaziju na Ukrajinu.

Mjesecima raste zabrinutost da Rusija, koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici, razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podupire već kontroliraju dijelove istočne Ukrajine, a Rusija je anektirala poluotok Krim 2014. godine.

Očekuje se da će ministri odbrane NATO-a ove sedmice pokrenuti plan kojim bi se mogle uspostaviti četiri multinacionalne borbene grupe u jugoistočnoj Evropi kao odgovor na jačanje ruske vojske u Ukrajini, rekla su diplomati.

Saveznički ministri koji će se sastati u srijedu i četvrtak odlučit će da li da narede svojim vojnim komandantima da izrade planove za raspoređivanje borbenih grupa od oko 1.000 vojnika u Bugarskoj i Rumuniji, a moguće i u Slovačkoj i Mađarskoj.

Dok Sjedinjene Države upozoravaju na skoru rusku invaziju na Ukrajinu, diplomate su za Reuters rekli da će se ministri vjerovatno složiti s prvim korakom upućivanja zapovjednika na izradu detaljnog plana za četiri borbene grupe na kopnu.

"Postojat će zadatak koji će nam omogućiti da eskaliramo, ali i da deeskaliramo ako Rusija povuče svoju vojsku", rekao je visoki diplomata NATO-a, naglašavajući da će sve nove borbene grupe biti na vrhu nedavnih savezničkih ponuda Britanije i Sjedinjenih Država, a drugi brodovi i avioni za jačanje istočnog boka NATO-a. Ukrajina nije članica NATO-a i alijansa nema nikakvu ugovornu obavezu da je brani. Pojačanja u Crnom moru pokazala bi odlučnost u strateški važnom regionu, kao i u zemljama poput Mađarske i Slovačke koje graniče s Ukrajinom.

A, ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je voditi razgovore o sigurnosnim garancijama, izjavio je za CNN glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Prije svega, predsjednik Putin uvijek je zahtijevao pregovore i diplomatiju. I on je pokrenuo pitanje sigurnosnih garancija za Rusku Federaciju. A Ukrajina je samo dio problema, to je dio većeg problema sigurnosnih garancija za Rusiju i naravno da je predsjednik Putin spreman pregovarati", Peskov je dodao, prenosi TASS.

Krajem 2021. Moskva je pozvala SAD i NATO da potpišu pravno obavezujuće dokumente o međusobnim sigurnosnim garancijama u svjetlu pokušaja saveza da iskoristi teritorij Ukrajine u vojne svrhe. Moskva očekuje da će NATO zaustaviti svoje širenje na istok i uvesti ograničenja na raspoređivanje ofanzivnog oružja u Ukrajini.

Rusija je održala nekoliko rundi razgovora sa Zapadom, uključujući sastanak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena. Međutim, zasad nisu najavljeni nikakvi dogovori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije