Truss u posjeti BiH: 'Izbori se moraju održati, nećemo da se mijenjaju pravila'

13
L. M.
Truss u posjeti BiH: 'Izbori se moraju održati, nećemo da se mijenjaju pravila'
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Turković i Truss na konferenciji

Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Elizabeth Truss u posjeti je Bosni i Hercegovini, a sastala se sa ministricom vanjskih poslova naše zemlje Biserom Turković.

Nakon sastanka Truss je kazala da se sa Biserom Turković susretala na brojnim multilateralnim susretima i da joj je drago što se sada nalazi u BiH.

"Želim da pozdravim jasan Biserin stav po pitanju ruske agresije na Ukrajinu. Neophodno je da u BiH radimo na zaštiti mira. Historija ove zemlje je podsjetnik šta se dešava ako se stvari ne popravljaju. Genocid i opsada su zločini koji su nas užasavali i tada smo rekli nikad više. Međutim, agresija na Ukrajinu pokazuje drugo", rekla je Truss.

FK Velež poslao poruku Sergeju Barbarezu nakon što je izabran za selektora BiH

FK Velež poslao poruku Sergeju Barbarezu nakon što je izabran za selektora BiH

"Ovo je pitanje sadašnjeg trenutka, biramo slobodu i demokratiju", poruka je britanske ministrice.

Ujedinjeno Kraljevstvo najavljuje investicioni paket za Zapadni Balkan.

"Naš je cilj da mobiliziramo 100 miliona dolara za Zapadni Balkan do 2025. godine. Treba nam dobra infrastruktura. Mi želimo kroz NATO da radimo na sigrnosti ovdje. Uz situaciju ovdje moramo pratiti i pitanje sigurnosti u regiji, vidimo rusko miješanje u ovoj zemlji", istakla je Truss.

Osvrnula se i na agresiju na Ukrajinu kao i na sankcije izrečene Rusiji.

"Moramo biti sigurni da podržavamo one koji se hrabro bore za svoju zemlju. To ćemo uraditi da čvrsto stojimo uz svoje resurse, da Ukrajini nastavimo pomagati oružjem, da pomognemo da se Ukrajina ponovo izgradi nakon pobjede", naglasila je Truss.

Situacija ovdje i Ukrajini pokazuju da demokratija i sloboda moraju nadjačati agresiju, njena je poruka.

"Moramo u tome biti dugoročno. Moramo biti sigurni da će Putin izgubiti i da ruska agresija više nikada ne zaprijeti europskom miru. Po mom mišljenju, strašno je da Putin hoće cijeli svijet da ucjenjuje i da glad koristi kao oružje. Putin mora ukinuti blokadu ukrajinskog žita i mi ga moramo prebaciti u ostatak svijeta", rekla je  Truss na konferenciji u Sarajevu.

Ono što ne dolazi u obzir je, kako kaže, bilo kakvo ukidanje sankcija.

Na pitanje šta će reći Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, s kojim se treba sastati danas, kazala je da su mu sankcije izrečene jer radi na destabilizaciji mira.

"Dodiku jesmo izrekli sankcije, njemu i političarima koji rade na destabilizaciji mira do kojeg se teško došlo u BiH. Pozivamo sve partnere da osiguraju da oni koji potkopavaju teško stečeni mir moraju platiti cijenu", kazala je Truss.

Turković i Truss na konferenciji - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Turković i Truss na konferenciji

Prema njenom mišljenju, sankcijama treba vremena da daju rezulatate. Zatim se osvrnula na izbore koji se trebaju održati u obtobru.

"Izbori se moraju održati, nećemo da se mijenjaju pravila. Ujedinjeno Kraljevstvo ulaže nova sredstva u BiH", zaključila je britanska ministrica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije