Kazaz smatra: Dodik je napravio jedan krivi potez

3
Radiosarajevo.ba
Kazaz smatra: Dodik je napravio jedan krivi potez
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Enver Kazaz podržao Ženski marš

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušava voditi politički, a ne ratni konflikt i osigurati si pregovaračku poziciju u kontekstu izborne reforme, tumače analitičari iz Sarajeva, Zagreba i Beograda za Hinu, uz vrlo različite poglede na ideju hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o posredovanju u krizi u BiH.

BiH već mjesecima potresa kriza zbog planova člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da RS učini de facto nezavisnom tvorevinom tako što će proglasiti nezakonitim neke od središnjih državnih institucija poput vojske, pravosudnih tijela i carinske uprave, piše Index.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u izvještaju o stanju u BiH prozvao ga je "prijetnjom miru i stabilnosti". 

Dali su živote za odbranu Sarajeva: Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca

Dali su živote za odbranu Sarajeva: Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca

"Dodik će vjerovatno pokušati ostvariti svoje prijetnje, ali ne znamo u kojoj mjeri jer on vodi iracionalnu politiku", rekao je Enver Kazaz, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

Kazaz smatra da je Dodik "pogrešan korak" već napravio u oktobru, kad je zatražio da Narodna skupština RS-a donese zakon koji predviđa uspostavu entitetske Agencije za lijekove i time derogira ulogu koju agencija ima na državnom nivou.

Vlasti u BiH na to nisu reagovale "ni diplomatski ni institucionalno, nego histerično-patriotski natječući se ko će izgovoriti više mrzilačkih rečenica", rekao je Kazaz. 

On kao kakvu-takvu olakotnu okolnost vidi činjenicu da je "na djelu konflikt koji Dodik pokušava voditi kao politički, a ne ratni".

Kaže da je glavni razlog što se Dodik ponaša izazivački "svijest da njemu i njegovom Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) objektivno prijeti poraz na izborima" koji bi se trebali održati u oktobru 2022.

"Dodik će stoga krizu razvlačiti do izbora", procjenjuje Kazaz, koji misli da zasad ni Schmidt ni vlasti u BiH "na Dodikove izazove ne odgovaraju na pravi način". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije