Kazaz: Kompletna vlast je odgovorna za smrt građana

4
Radiosarajevo.ba
Kazaz: Kompletna vlast je odgovorna za smrt građana
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Enver Kazaz podržao Ženski marš

Pokret „Ženski marš – Borba za život“ u ime nezadovoljnih građanki i građana Bosne i Hercegovine obratio se zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH sa zahtjevom za pokretanje postupka smjene trenutnog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH.

S obzirom da je rok bio do 30. aprila zastupnici nisu odgovoriti na zahtjeve građanki i građana BiH čije interese direktno zastupaju, Ženski marš je danas održao kratki protestni skup.

Danas su se ispred Zgrade Parlamentarne skupštine BiH obratili prof.dr. Enver Kazaz sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Jasmin Hasanović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Emina Adilović i Edin Rikalo u ime studenata Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te predstavnice pokreta “Ženski mars – Borba za život”.

"Ono što karakteriše Ženski marš jeste svijest da uprkos tome što će se vlast oglušiti o njihove zahtjeve one nastavljaju u svojoj ideji. One predstavljaju našu budućnost jer nude mogućnost izlaza iz stanja u kojem jesmo. Vlada FBiH, Vlada KS, Parlament, Vijeće ministara, kompletna vlast je moralno fizički, metafizički  i u svakom smislu odgovorna za smrt svakog čovjeka u pandemiji. 

Ovaj pokret će ostati upamćen kao najsvjetlija tačka koja se desila u periodu koronavirusa. Nadam se da ćemo sutra na praznik rada pokazati da su građani ove zemlje najbolji dio društva, a da je Ženski marš njegova avangarda", poručio je između ostalog Kazaz.

Jasmin Hasanović ispred Fakulteta Političkih nauka Sarajevo podržao je ovaj pokret i poručio kako se mora vratiti ona politika koja nam je oduzeta.

"Veoma je značajno što je ovaj marš pokrenut od strane žena. Unutar same ideologije i sistema nas se ovdje naziva stranim plaćenicima, jugonostalgičarima, balijama, ustašama i sličnim nazivima. Oni koji se mrze, a jedni s drugima koaliraju, pod pljačkom teže totalitarnosti, isključuju druge i drugačije, žele i nas da isključe. Ženski marš vraća nadu i ima priliku da uspije. Pravo je pitanje šta će biti sutra kad se vratimo kućama kad se zapitamo da li smo učinili neku promjenu ili ne. Ne smijemo zaboraviti historiju i borbe koje su se vodile. Mi znamo ono što ne želimo i to je naš problem, moramo djelovati", poručio je između ostalog Hasanović. 

U ime studenata Edin Rikalo pročitao je pismo koje je poslano profesorima kao znak podrške za sve što čine i uputio poziv svim studentima, akademskim radnicima ali i građanima da podrže ovaj pokret i zajedno djeluju na putu promjena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije