Kantonalni sud Sarajevo odbacio prijave protiv antifašista

5
F. V.
Kantonalni sud Sarajevo odbacio prijave protiv antifašista
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Josip broz Tito i ljiljani ispred Vječne vatre

Kantonalni sud Sarajevo potvrdio je rješenje sarajevskog Općinskog suda i odbacio prijave Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo protiv predsjednika i potpredsjednika SABNOR-a Seada Đulića i Nijaza Skenderagića zbog održavanja mirne komemorativne šetnje antifašista za sve žrtve fašističkog režima.

Žalba MUP-a

Podsjetimo, krajem juna prošle godine Đulić i Skenderagić su saslušani u MUP-u KS. 

„Nakon Rješenja Općinskog suda u Sarajevu, kojim se odbacuje Zahtjev Policijske stanice Centar-Sarajevo o nepoštivanju propisanih mjera prilikom organizacije mimohoda u Sarajevu u vrijeme održavanja Blajburške mise, Policijska stanica se žalila na doneseno Rješenje Kantonalnom sudu u Sarajevu. Došlo je Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim se žalba odbija kao neosnovana i prvostepeno rješenje potvrđuje. Idemo dalje. Smrt fašizmu-Sloboda“, napisao je Đulić.

Podsjećamo, 16. maja 2020. je u Katedrali u Sarajevu održana Bleiburška misa, a u isto vrijeme održana je i komemorativna šetnja antifašista za sve žrtve fašističkog režima.

Dok je veliki broj policijskih snaga tog dana obezbjeđivao sarajevsku katedralu, više hiljada antifašista su dostojanstveno prošetali od Marijin-Dvora do Vječne vatre i, kako su kazali, poslali jasnu poruku da je Sarajevo još uvijek slobodarski grad.

Inače, Općinski sud Sarajevo je Rješenjem od 9. septembra 2020. odbacio Zahtjev za sudsko odlučivanje podnesen od MUP-a KS od 29. juna iste godine zbog navodnog prekršaja javnog reda i mira.

Protiv ovog Rješenja je MUP „izjavio žalbu“, i to zbog „povrede prekršajnog propisa i povrede materijalnog propisa o prekršaju“.

Zašto smetaju antifašisti?

U MUP-ovom obrazloženju je navedeno „da okrivljeni nisu postupili po naredbi državnog organa“ prilikom organizirane komemoracije/mimohoda u kojoj je učestvovalo oko 3.000 učesnika u ulici Franje Račkog, i što nisu spriječili odlazak učesnika komemoracije na lokalitet ulice Maršala Tita, što je u suprotnosti sa Naredbom Federalnog štaba Civilne zaštite.

Sarajevo - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Sarajevo

„Ovaj sud je ispitao rješenje u granicama žalbenog privoroa ovlaštenog orga,a te je utvrdio da je žalba neosnovana“, navedeno je u odluci Kantonalnog suda Sarajevo.

Odluku sarajevskih sudova na društvenim mrežama je komentirao i Nijaz Skenderagić.

„Sramotno je da se PU žalila na prvostepenu presudu. Bilo bi zanimljivo znati po čijem nalogu iz policije, ili politike, je išla žalba. Neka im je na čast! Zašto (mu-im) smetaju antifaisti“, napisao je Nijaz Skenderagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije