Sarajevo / Okrugli sto o fašizmu i antifašizmu: Problemi koji tište bh. društvo

24. 06. 2020. u 12:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Ministarstvo civilnih poslova na čelu s ministricom Ankicom Gudeljević, u duhu harmoniziranja dijaloga i etnonacionalnih odnosa u BiH, koji su dodatno i vidno narušeni nakon održavanja mise za Bleiburg i protesta u Sarajevu, organizira danas Okrugli stol „Lustracija između fašizma i antifašizma“.

Kako je rečeno, riječ je o prvom okruglom stolu o ovoj temi u BiH, skupu naučnika, akademskih radnika koji su otvorili argumentiranu raspravu o ovom pitanju, a kroz prizmu sasvim suprotstavljenih argumenata.  

Cilj okruglog stola je otvoriti politička pitanja koja nikada u javnosti nisu otvorena na naučnom nivou, rekla je danas ministrica Gudeljević. 

"Nedavna dešavanja na ulicama Sarajeva i napadi na Katoličku crkvu pokazali su da u BiH imamo tema o kojima je potrebno razgovarati. Upravo je to bio razlog zbog čega smo realizirali današnju konferenciju na kojoj smo pozvali predstavnike akademske zajednice. Mi smo svjesni toga da nosimo teret iz prošlosti, da postoje problemi koje prema mom stavu ne treba rješavati na ulicama nego treba sjesti za sto, treba otvoriti dijalog, treba argumentirano iznijeti svoje stavove", kazala je Gudeljević..

Očekuje da će danas neka pitanja riješiti, da će profesori koji učestvuju u ovom okruglom stolu upravo pokrenuti taj dijalog, otvoriti otvorena pitanja i pokušati naći odgovore.

Ona je rekla da bh. društvo može da prevaziđe ove podjele kroz razgovor.

„Ukoliko ne budemo mogli otvoreno razgovarati i iznijeti svoje stavove, naravno, potkrijepljene argumentima, nećemo imati ni kvalitetan suživot. Jedino uz dijalog, uz otvorene razgovore, uz uvažavanje i međusobno razumjevanje imamo najbolji osnov za suživot u BiH", istakla je Gudeljević.

Doc. dr. sc. Dražen Barbarić sa Sveučilišta u Mostaru rekao je da će danas pokušati otvoriti teme koje tište cijelo bh. društvo.

Okrugli sto u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Okrugli sto u Sarajevu

„Svjedočili smo svim nemilim događajima u svibnju u Sarajevu gdje su na neki način isplivali svi simptomi duboke kronične bolesti ovog društva, a to je suštinsko nerazumievanje, nemogućnost artikulacije određenih kolektivnih trauma i jedna vrsta odbijanja razumne debate na teme koje nas već pola stoljeća opterećuje. Pokušat ću otvoriti teme na način da se razumnim argumentima uz debatu s neistomišljenicima, u nekom pluralističkom okruženju, jednostavno pokušati na neki način artikulirati, predstaviti, pokušati shvatiti jedni druge“, rekao je Barbarić.

Teolog Franjo Topić prije samog početka okruglog stola za medije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH također je prokomentirao nedavno održanu misu za bleiburške žrtve u Sarajevu. 

Okrugli sto u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Okrugli sto u Sarajevu

 "Predložit ću dvije stvari. Najprije da vjerski lideri tri dominantne konfesije u BiH obiđu tri stratišta po svom izboru, čisto da to bude prilog pomirenju i zalog za budućnost. Također ću predložiti da se pri prvom narednom popisu uvede rubrika stradalih u Drugom svjetskom ratu, čisto da se konačno definira ta brojka i da nam ne stvara nesporazume", naveo je Topić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA