Istinskom vjerniku antifašizam je vrlo blizak

3
Fena
Istinskom vjerniku antifašizam je vrlo blizak
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Okrugli sto

Antifašizam je, ako smo svjesni njegovih osnovnih ishodišta i vrijednosti i ponašamo se u skladu s njima, vrlo blizak istinskom vjerniku.

Ovo je istaknuto danas na okruglom stolu "Antifašizam i religija", održanom u organizaciji Saveza antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevu.

Predavači na ovom skupu bili su fra Mile Babić i profesor Senadin Lavić.

Fra Mile Babić je kazao da je, kada gledamo povijest Evrope i povijest naših zemalja, religija uvijek bila povezana sa vlašću i takva religija je bila instrumentalizirana.

"Treba uvijek razlikovati religiju koja je bila instrumentalizirana i religiju po sebi. Religija kao takva nas uči ljubavi prema Bogu i bližnjima, uči nas pravdi", rekao je Fra Babić.

On je istakao da uvijek treba razlikovati da li je religija instrumentalizirana ili ona živi po svojim slobodnim vlastitim principima.

"Najvažnije je da religija ne bude instrumentalizirana i da živi slobodno, da bude odjeljena od države, da ne bude službenica države, već da bude kritički korektiv države", dodao je fra Mile Babić.

Profesor Senadin Lavić je naglasio da svi znamo kako je 20 stoljeće obilježila jedna strašna ideologija koja se zvala fašizam i da je 20 stoljeće na nju odgovorilo jednom velikom borbenom ideološkom koalicijom.

"Danas se nalazimo u sličnim izazovima i postavlja se pitanje kako odgovoriti na fašističke tendecije koje osjećamo oko sebe u društvu širom svijeta. Da li imamo jasne ideološke vizije tog sadržaja antifašizma koji treba da nam pomogne da se iščupamo izvučemo iz ovog blata fašističke ideologije?", istakao je Lavić.

Dodao je da su religija i antifašizam u dubini dva vrlo bliska modaliteta ljudskog bistovavanja. Oba modaliteta podrazumijevaju slobodu, dostajanstvo, odanost, odgovornost, dakle podrazumijevaju kriterije i principe kojih se moramo pridržavati, a očito je da fašizam ruši i principe religije i principe općenito ljudskog postojanja današnjice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije