Upozorenje / Kako se ponašati prilikom jakog vjetra: Ne ići u šumu, oprez na autoputu...

23. 01. 2021. u 09:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Meteoalarm je za danas izdao narandžasto upozorenje zbog jakog vjetra za Banja Luku, Foču i Trebinje.

Za Banjaluku su prognozirani udari vjetra jači od 60 kilometara na čas, a za Foču i Livno od 60 do 80 kilometara na čas, objavljeno je na sajtu Hidrometeorološkog zavoda RS.

Zbog obilnih padavina žuti meteoalarm je na snazi za područja Banja Luke, Livna i Mostara.

Prognozirane padavine zbog kojih je izdato žuto upozorenje su između 20 i 40 litara kiše po metru kvadratnom.

Zbog jakih udara vjetra od 40 do 65 kilometara na čas žuti meteoalarm na snazi je za područja Višegrada, Trebinja, Bihaća, Tuzle, Mostara i Sarajeva, prenosi BHT

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda izdali su preporuke za vrijeme aktivnog narandžastog meteoalrma za vjetar. 

"Elektromreže i telefonske linije mogu biti u prekidu relativno dugo. Krovovi i dimnjaci mogu biti oštećeni. Grane drveća mogu se slomiti. Saobraćaj može biti otežan, posebno na putevima u šumskim područjima na višim nadmorskim visinama. Preporuka je da ograničite svoja putovanja, kao i brzinu u vožnji autoputem, posebno ako vozite vozilo osjetljivo na vjetar. Ne idite u šetnju šumama. U gradu budite na oprezu zbog predmeta koji mogu pasti sa visine. Ne radite na krovovima i ne dodirujte bilo koji električni vod koji pada na tlo. Čuvajte ili osigurajte osjetljive predmete izložene vjetru", naveli su iz Zavoda. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)