Izdato narandžasto upozorenje: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

0
Radiosarajevo.ba
Izdato narandžasto upozorenje: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu
Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni pada slab snijeg.
Visina snijega u 07 sati (cm): Ivan-sedlo 39; Sarajevo-Bjelave 19; Bugojno 5; Bihać, Tuzla 4.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Ivan-sedlo -4; Bugojno, Livno -1; Bihać, Gradačac, Tuzla 0; Sanski Most, Sarajevo, Zenica 1; Grude 3; Mostar, Neum 6; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 937 hPa, za 4 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini. U Bosni povremeno i ponegdje sa slabim snijegom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U večernjim satima vjetar mijenja smijer na jugo. Dnevna temperatura od -1 do 4, na jugu od 4 do 9 °C.
U Sarajevu oblačno. Povremeno je moguć slab snijeg. Dnevna temperatura oko 2 °C. 
Bioprognoza: Tmurno vrijeme, praćeno padavinama, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati poteškoće. Jutarnji sati će biti znatno hladniji, primjereniji zimskom periodu, stoga je neophodno posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od niskih temperatura. Sa dolaskom noći, opšta slika će se malo popraviti, usljed blagogo zatopljenja, pa će se i tegobe kod osjetljivih osoba djelimično umanjiti.
U ponedjeljak 28.12.2020., pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Prije podne ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne sa slabom kišom. Poslije podne ili u večernjim satima kiša se očekuje u cijeloj zemlje, a na planinama snijeg. Vjetar jak sa olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, južnog smjera. Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu od 5 do 9, a dnevna od 5 do 10, na jugu do 14 °C.

U utorak 29.12.2020., umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. U večernjim satima kiša se očekuje i u centralnoj i istočnoj Bosni. Na planinama sa snijegom. Vjetar umjeren sa jakim udarima južni. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu do 10, a dnevna od 7 do 14 °C.

U srijedu 30.12.2020., pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većem dijelu naše zemlje. Na planinama sa snijegom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu od 7 do 11, a dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 °C.

U četvrtak 31.12.2020., pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijepodneva kiša u Hercegovini i ponegdje u Bosni. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 5 do 8, a dnevna od 4 do 10, na jugu do 13 °C.

Narandžasto upozorenje

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje su olujni udari juga u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Upozorenje je izdato  za ponedjeljak, 28.12.2020., od 12 do 24 h.

"Očekuju se udari juga između 60 i 80 km/h, lokalno oko/iznad 90 km/h.", navode iz FHMZ. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije