Velika promjena vremena: Stižu snijeg i susnježica, za vikend i minusi

0
Radiosarajevo.ba
Velika promjena vremena: Stižu snijeg i susnježica, za vikend i minusi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Praznična atmosfera u Sarajevu
Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje pada kiša.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -1; Bihać i Gradačac 6; Banja Luka, Ivan-sedlo, Sanski Most i Tuzla 7; Doboj i Zenica 8; Jajce 9; Livno 10; Bugojno i Grude 11; Mostar i Sarajevo 12; Trebinje 13; Neum 16 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 933Pa, za 9hPa je manji od normalnog i opada.
Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama će padati snijeg. Tokom noći na subotu, padom temperature zraka, susnježica ili snijeg u Bosni mogu padati i u nizinama. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U večernjim satima vjetar postepeno mijenja smjer na sjever. Temperatura zraka većinom između 6 i 12°C, a na jugu zemlje do 16°C.

U Sarajevu oblačno. Prije podne može pasti malo kiše. Glavnina padavina u drugoj polovini dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 12°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Uz nepovoljne biometeorološke prilike većina populacije bit će lošijeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteropata će se pojačati. Opšta slika će, od jutarnjih sati, biti lošija u Hercegovini i Krajini, do kraja dana će se pogoršati u cijeloj zemlji. Moguće su reakcije na promjenu vremena u vidu reumatskih bolova, nervoze, u noći problemi sa snom. Osjet hladnoće postepeno će se pojačavati.

Objavljena je i prognoza za vikend:

U subotu, 26.12.2020., u Bosni se većinom prognozira susnježica ili snijeg, u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini većinom kiša, snijeg na planinama. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, a na jugu zemlje od 7 do 11°C.

U nedjelju, 27.12.2020., prognozira se pretežno oblačno vrijeme. Prije podne sa slabim snijegom, a na jugu sa slabom kišom. Prije podne vjetar sjevernog smjera. U poslijepodnevnim i večernjim satima vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0°C, a na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 3°C, na jugu zemlje od 5 do 8°C.

U ponedjeljak, 28.12.2020., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Nove padavine dolaze sa zapada od poslijepodnevnih sati i do kraja dana proširt će se na cijelu zemlju. Uglavnom će padati kiša, na planinama će padati i snijeg. Vjetrovito u cijeloj zemlji. Očekuje se jako jugo sa olujnim udarima brzine 60 do 80 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 13°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije