Prognoza Nedima Sladića: Kakvo vrijeme nas očekuje na početku decembra

0
Radiosarajevo.ba
Prognoza Nedima Sladića: Kakvo vrijeme nas očekuje na početku decembra
Foto: Privatni album / Nedim Sladić

Ispraćamo četvrti najsušniji novembar od početka mjerenja u Sarajevu, prva dekada decembra u znaku južine, u Hercegovini i obilnijih padavina.

To u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kaže Nedim Sladić, meteorolog na Face TV-u, koji je komentirao kakvo nas vrijeme očekuje u narednom mjesecu.

"Već smo se svi mogli uvjeriti da je ovogodišnji novembar bio izuzetno suh i, kako to priliči stabilnim uslovima u hladnijem dijelu godine, maglovit mjesec, slično kao i 2011. godine. Sa svega 15.7 mm padavina, ovo je 4. najsušniji novembar u Sarajevu od početka mjerenja koja datiraju još od kraja 19. stoljeća, a samo sušnije je, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, bilo još 1894. (4.3 mm), 1953. (5 mm) i 1920. (14.2 mm).

Decembar po analizama neće biti sličan novembru

Decembar po trenutnim analizama neće biti niti približno sličan novembru. Očekuju nas česti utjecaji vlažnog i nestabilnog zraka sa Mediterana, kao i južina, pa ćemo od srijede zaboraviti na duže vrijeme probleme sa aerozagađenjem jer će zrak biti zadovoljavajuće kvalitete zahvaljujući čestom prisustvu vjetra. Prema trenutnim projekcijama, već od sredine sedmice potpadamo pod južno visinsko strujanje s kojim pristiže topliji, ali i vlažan zrak na prednjoj strani ciklone u zapadnom Mediteranu zbog čega će prevladavati nestabilne vremenske prilike u našoj zemlji", priča nam Sladić.

Sarajevo - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Sarajevo

On kaže da nas već sutra, ali i većem dijelu utorka očekuje mirno i stabilno vrijeme, pod utjecajem polja povišenog atmosferskog pritiska.

"Od utorka njegovim slabljenjem pristižu oblaci sa zapada prema kraju dana, koji u noći na srijedu zahvataju sjeverozapadna, zapadna i jugozapadna područja Bosne kao i Hercegovinu i šire se prema istoku. Od srijede, 2. decembra, promjena vremena – očekuje nas kiša, često i obilnija, što naročito vrijedi za južnu Hercegovinu, zapadna, jugozapadna područja Bosne, djelomično Krajinu i područja od sjeverne Hercegovine prema južnim obroncima Bjelašnice, gdje do petka može pasti od 40 do 80, lokalno i do 100 mm padavina. Razlog tome je pritjecaj vlažnog i toplog zraka koje pristiže u spomenuta područja. Vlaga u interakciji s Dinaridima obrazuje oblake, dok se topao zrak hladi, širi i kondenzuje, zbog čega nerijetko uz najviše planinske masive Hercegovine, prije svega Čabulje, Čvrsnice i u Podveležju, se očekuju i obilniji izljevi padavina. Kako je planina Bjelašnica na neki način prirodna barijera daljem prodoru vlažnih utjecaja, količine padavina se značajno smanjuju idući od sjevernih obronaka Bjelašnice i Sarajeva prema Tuzlanskom kantonu, gdje će se promjena i najmanje osjećati, a kiše biti tek u manjim količinama. Općenito gledano, vladat će karakteristični uslovi za južno strujanje – u Bosni povremena slaba kiša, a u Hercegovini češća i obilnija", dodao je Sladić.

Prema njegovom mišljenju, vjerovatnoće za snijeg su sada svedene na minimum, čak i na planinama koje su do 1500 metara nadmorske visine.

"Prvobitno se očekivalo da će snijeg, nerijetko i obilniji, pasti u većem dijelu zemlje, naročito u Dinaridima gdje se prognoziralo i do 100 mm padavina, sve u obliku snijega. Međutim, pomjeranjem ciklone zapadnije, veći dio Bosne potpao je u topli sektor, tj. prednju stranu sistema gdje pritječe topliji zrak. Do jučer činilo se da će Krajina i Dinaridi biti epicentar dešavanja sa snježnim padavinama, no večeras ciklona je pomjerena još zapadnije pa se tako i Krajina našla u nezavidnom položaju, na samoj ivici između kiše i snijega. Iako bi zbog hladnije podloge u početku i bilo snijega, brzo bi ga prodorom toplijeg po visini zamijenila kiša. No, postoji mač s dvosjeklom oštricom. Kako se ovdje jugo u prizemlju ne prognozira u početku, postojali bi uslovi za kišu koja se smrzava pri dodiru s tlom koja stvara opasnu poledicu, naročito u četvrtak", nastavlja Sladić.

Nedim Sladić - undefined

Foto: Privatni album: Nedim Sladić

Snijeg nema za vikend

Umjesto snijega od subote osjetno bi u cijeloj zemlji zatoplilo, a u snažnom južnom strujanju moguć je i saharski pijesak.

"To se očekuje ispred nove ciklone u Đenovskom zaljevu, a snijeg bi padao uglavnom iznad 1700 m.n.v, u dane vikenda i iznad 2000. Prognozni model UKMO, ali otprije par minuta i ECMWF su noćas prilično raspoloženi za afričke utjecaje idućeg vikenda. Ukoliko se ovo ostvari, Sarajevo bi moglo dobiti formiranje najkasnijeg sezonskog snježnog pokrivača u zadnjih 30 godina, budući da je najkasnije formiranje prvog sezonskog pokrivača registrovano 09.12.2010. godine", podvukao je Sladić.

Naglasio je da će u većem dijelu zemlje najniže temperature zraka biti početkom sedmice, kada se jutarnje temperature kreću od -6 do -1, na jugu zemlje do 2 ºC, a dnevne od 0 do 5 u Bosni, na jugu do 10 ºC.

"U Krajini porast temperatura očekuje se tek od subote i gdje se većinom kreću od -2 do 3, dok u ostatku zemlje one su od srijede, 02.12. u rasponu većinom od 3 do 8, na jugu do 12 ºC. Za vikend, jutarnje temperature, prema trenutnim izračunima, kreću se od 3 do 10, na jugu do 13, a dnevne od 6 do 12, na jugu i sjeveru i do 16 ºC", dodao je Nedim Sladićmeteorolog na Face TV-u za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije