Sladić otkrio kakav će biti novembar: Posebno upozorio na jednu pojavu

0
E. M.
Sladić otkrio kakav će biti novembar: Posebno upozorio na jednu pojavu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Očekuje se da će ovaj novembar biti hladniji nego prošle godine najprije što će izostati južna visinska strujanja, odnosno dotok toplijih zračnih masa sa juga kontinenta koji pada u Hercegovinu, kazao je Nedim Sladić, meteorolog FACE TV-a za Radiosarajevo.ba.

Istakao je da nas očekuje suh mjesec, bez padavina.

"Do 8. novembra nema signala za padavine. U ponedjeljak i utorak temperature će biti iznad prosjeka, ali neće biti baš toliko sunčano", dodao je Sladić u razgovoru za naš portal. 

Pošto će polje visokog vazdušnog pritiska biti stacionirano blizu našeg područja to znači samo jedno – suho vrijeme većinom i svakako periode u kojima neće biti previše vjetra.

"Puhat će uglavnom slab vjetar narednih dana. To za kotlinu i nisu baš dobre vijesti. U uvjetima slabog vjetra možemo očekivati da imamo i pojavu onoga od čega mnogi građani strahuju, a to je povećanje koncentracije zagađujućih materija", potcrtao je Sladić.

Dodao je da će zagađenje biti naročito izraženo iz dva razloga: zbog slabog vjetra, te stabilna atmosfera.

„Možemo očekivati da će postojati uslovi za razvoj temperaturne inverzije u početku koja će biti izraženija od sredina  sljedeće sedmice. Od četvrtka možemo očekivati povećanu nisku naoblaku. To može praviti određene poteškoće", rekao je poznati bh. meteorolog.

Nedim Sladić - undefined

Foto: Facebook: Nedim Sladić

Upozorio je da će biti teško za disanje, a počela je i grijna sezona.

„Ljudi lože, pa će se te čestice zagađenja akumulirati u ustajalom zraku i pored koronavirusa borit ćemo se i sa zagađenjem. Ne u onoj mjeri kakva je bila u januaru, ali svakako u mjeri koja će predstavljati prvi veći izazov u hladnijem dijelu godine“, konstatirao je Sladić.

Kazao je da za sada snijega nema.

„U prvoj dekadi mjeseca neće ga biti. Kada pogledamo na dugoročnije staze, možemo  snježne padavine očekivati krajem novembra ili početkom decembra“, istakao je Sladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije