Jerko Ivanković-Lijanović uputio poruku nakon presude

Radiosarajevo.ba
Jerko Ivanković-Lijanović uputio poruku nakon presude
Arhiv / Jerko Ivanović Lijanović

"Jako mi je žao da je i Vijeće Suda BiH podleglo političkim utjecajima i pokušalo donijeti osudu za nešto što nisam počinio. Očito se radi o daljem političkom pritisku kako bi ja odustao od političkog angažmana. Put do pravde i istine je dug i težak ali vjerujem da će biti dostižan i da ovakve presude temeljenje na političkom utjecaju će biti poništene na višim sudskim razinama.

Jerko Ivanković - Lijanović osuđen na 12 godina zatvora

Ja odustati neću, borit ću se za istinu do kraja jer ono što čovjeka nekada više boli i od neimaštine je nepravda", naveo je Jerko Ivanković-Lijanović, lider Narodne stranke Radom za boljitak u saopćenju koje je poslao nakon presude.

Dodao je i: "2014. godine samo dva dana prije početka predizborne kampanje su me priveli i uklonili iz političkog procesa kao predsjednika izbornog štaba Narodne stranke Radom za boljitak, a na slobodu me pustili samo dva dana nakon završenih izbora i prebrojavanja glasova čime je očito da se sve vrijeme do danas radi o politički montiranom procesu.''

Podsjećamo, Lijanović je danas na Sudu BiH osuđen na 12 godina zatvora, a nije se pojavio na izricanju presude. Uz Lijanovića osuđeni su i Slavo Ivanković-Lijanović, Jozo Ivanković-Lijanović, Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Željko Mikulić, Draženko Kvesić, Mirjana Šakota, Mirko Galić, Miroslav Čolak te firme „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg, „Mi-MO“ d.o.o. Mostar, „Farmer“ d.o.o. Široki Brijeg, „Farmko“ d.o.o. Široki Brijeg te „Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg.

Svi koji su optuženi u predmetu dobili su zajedno 52 godine zatvora.

Osuđeni su, podsjećamo, zbog organiziranog kriminala, pranja novca, poresku utaju, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava. Osim zatvorskih kazni, prema odluci Suda, osuđeni će morati vratiti novac koji su nezakonito stekli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije