Jajce: Pomoć od 300.000 KM za isplate minimalne plaće

Radiosarajevo.ba
Jajce: Pomoć od 300.000 KM za isplate minimalne plaće
Foto: Printscreen / Vodopad Jajce

Općina Jajce uplatila je gotovo 300.000 KM za isplatu minimalne plaće za gotovo 300 zaposlenika 116 firmi.

Cilj je pomoći preduzećima i obrtima da ublaže ekonomske posljedice izazvane pandemijom novog soja koronavirusa.

Uplaćena sredstva odnose se na period od dva i pol mjeseca, a radi se o privrednim subjektima kojima je obustavljen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

Javni poziv za dodjelu ovih sredstava raspisala je Općina jajce, a novac je osiguran budžetom.

"Na račune gospodarskih subjekata, za više od 280 uposlenih, uplaćeno je 287.042 KM za subvencioniranje najniže neto plaće za razdoblje od 15. marta do 31. maja ove godine definirane Općim kolektivnim ugovorom u iznosu od 406 maraka po uposlenom", saopćeno je iz Općine Jajce.

Uslov je bio da te firme nisu odjavljivale poslovnu aktivnost niti uposlene, a iz mjera podrške izuzete su sportske kladionice i poslovni subjekti čija djelatnost obuhvaća igre na sreću.

Odlukom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica predviđeno je i oslobađanje plaćanja komunalnih naknada, te oslobađanje od plaćanja naknada za zakup poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Općine Jajce i primjenjivat će se za period od 18. marta do 31. maja.

Također, Odlukom je predviđeno oslobađanje od plaćanja naknade za zauzimanje javnih površina, zakupnina sajamskih kućica i poslovnih prostora u vlasništvu ove općine.

"Gospodarski subjekti koji zauzimaju javnu površinu-ljetne bašte i koji koriste sajamske kućice bit će oslobođeni plaćanja za razdoblje sezone od 1. maja do 30. septembra, a gospodarski subjekti koji zauzimaju javnu površinu-kioske, oslobađaju se plaćanja 50 posto iznosa godišnje zakupnine, kao i gospodarski subjekti koji imaju sklopljen ugovor o najmu poslovnih prostora u vlasništvu Općine", navedeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije