! / Italijani napravili studiju o tome koji je sport najopasniji u vrijeme koronavirusa

04. 05. 2020. u 14:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Italijansko ministarstvo sporta izradilo je dokument pod nazivom Sport se sigurno pokreće koji ima preko 400 stranica, a u kojem su obuhvaćeni svi rizici koji obuhvataju nastavak sezone i bavljenje sportom generalno.

Rizici su označeni u rangu od 0 do 4, a rangirano je čak 387 sportskih disciplina, prenosi Sport1

Tenis, jedrenje, plivanje i slični sportovi beskontaktnog karaktera imaju gotovo nepostojeći rizik od zaraza, pogotovo u slučaju poduzimanja dodatnih mjera, kakav je slučaj sa tenisom, gdje će teniseri imati svoje loptice i sami će ih dohvaćati, tako da mogućnosti zaraze neće biti.

Vaterpolo je najsigurniji kolektivni sport, s obzirom na to da se igra u vodi koja je prethodno hlorisana i smanjena je mogućnost širenja rizika, a ni kontakt koji vaterpolisti ostvaruju nije toliko ekstremno izražen.

Fudbal se nalazi u trećoj kategoriji koja obuhvata sportove izraženog rizika, dok su ostali popularni sportovi poput košarke, ragbija, odbojke, rukometa, ali i borilačkih sportova, svi u kategoriji četiri.

Osim povećanog kontakta na kojem se ovi sportovi zasnivaju, postoji i opasnost od zatvorenih prostora gdje se većina njih održava. Dokazano je da se virus mnogo lakše širi kroz zatvorene prostore.

Igračima u kolektivnim sportovima preporučeni su testovi 48 sati prije svakog meča, uz nošenje maski na klupama za rezervne igrače i dezinfekciju svih rekvizita.

NEMA KOMENTARA