Kako su Sarajlije zaplakale na meču Hajduk - Zvezda kada su javili da je Tito umro

Radiosarajevo.ba
Kako su Sarajlije zaplakale na meču Hajduk - Zvezda kada su javili da je Tito umro
Printscreen / Suze na Poljudu 4. maja 1980.

Datum 4. maj 1980. mnogi vide kao simboličnu najavu raspada Jugoslavije, a teren stadiona u Splitu, popularnom Poljudu bio natopljen suzama poslije smrti Josipa Broza Tita.

Ima mnogo simbolike u tome da su Hajduk i Crvena zvezda igrali utakmicu jugoslovenskog prvenstva kada je i zvanično objavljeno da nema ličnosti koja je ujedinila zemlje od Vardara do Triglava i svi su naslućivali da će uslijediti raspad te države.

Od aktera te utakmice, mnogi nisu više među živima - treneri Branko Stanković i Tomislav Ivić, nogometaši Zvezde Đorđe Milovanović, Hajduka Mićun Jovanić, i sudija Bosanac, naš Tuzlak Husref Muharemagić...

Bosanac Husref Muharemagić iz Tuzle bio je glavni sudija - undefined

Printscreen: Bosanac Husref Muharemagić iz Tuzle bio je glavni sudija

Danas se navršilo tačno 40 godina od te 1980. i čuvene utakmice između Hajduka i Zvezde, prekinute u 15:05 sati, kada je rezultat još uvijek bio 0:0.

Ta informacija je pokosila braću Vujović, Zorana i Zlatka, dvojicu igrača Hajduka, koji su rođeni u Sarajevu, koji ni danas ne kriju svoje emocije.

"Ko kaže da nije plakao za Titom taj laže! Uostalom, postoje TV snimci, fotografije... Od istorije se ne može pobjeći, niti ima razloga za nečim takvim. Moj brat Zoran je pao na koljena, ja sam ronio suze, oko srca me steglo. Uz rame su mi stajali i fudbaleri Crvene zvezde: Pižon Petrović, Šestić, Đurovski, Borovnica, Ljukovčan... I njima je bilo teško", rekao je svojevremeno Zlatko Vujović. 

Suze na Poljudu 4. maja 1980. - undefined

Printscreen: Suze na Poljudu 4. maja 1980.

Sa stadiona se poslije muka i nevjerice zaorilo "druže Tito, mi ti se kunemo"...

Uz ovu utakmicu, prekinut je i duel Dinamo i našeg Željezničara na Maksimiru, gdje su zabilježene slične tužne scene splitskim. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije