Nova teorija / Tito nije umro 4. maja, već mjesecima prije, smrt čuvana u tajnosti

10. 09. 2017. u 10:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

"Umro je drug Tito!", rečenica je koju je pre 37 godina sa suzama u očima na TV Dnevniku izgovorio spiker Miodrag Zdravković.

Svi u SFRJ su plakali, iako se znalo da je Josip Broz teško bolestan. Godinama kasnije, do dana današnjeg, više istoričara, biografa, ali i teoretičara zavjere uporno je iznosilo ideju da je najveći sin naših naroda i narodnosti zapravo preminuo mjesecima prije 4. maja!

"Josip Broz Tito je umro" je poruka koju je Savjet za odbranu ustavnog poretka SFRJ, navodno, u najvećoj tajnosti još 14. februara 1980. godine uputio razaraču "Split", koji se nalazio u vodama Crnog mora. Ubrzo je povučena, a kao razlog se navodi to što su ljekari, prema nekim tvrdnjama, već klinički mrtvog Broza priključili na aparate dok državni vrh ne odluči šta da se radi nakon njegove smrti i kako da se sačuva stabilnost u zemlji.

Klinički centar u Ljubljani navodno je samo čekao šifrovanu poruku "Utakmica je počela", koja je označavala trenutak da se javnosti saopšti činjenica da je Tito mrtav. Međutim, po teorijama, predsjednik SFRJ-a nije izdržao i navodno je umro pred zoru 19. februara 1980, prenosi Telegraf.rs.

Sve teorije zavjere opovrgava prof. dr Predrag Lalević, anesteziolog i hirurg koji je 16 godina brinuo o Titovom zdravlju.

"Vrijeme koje smo onda objavili kao vrijeme Titove smrti tačno je u sekundu. Tada je umro, a sve ostalo su gluposti. Lično sam mu isključio aparate. Bio sam njegov ljekar od 1964. pa do smrti i sećam se samo lijepih stvari", kaže Lalević i potvrđuje da Jovanka nijednom nije posetila Tita u bolnici u Ljubljani.

U vrijeme Titove bolesti u Americi su ucenjivači ukrali posmrtne ostatke Čarlija Čaplina, pa su organizatori Titove sahrane željeli da postave što težu mermernu ploču kako se to ne bi desilo s Brozovim ostacima.

 Prema riječima Marijana Džona Markula, poreklom iz Livna u BiH, američkom FBI je 1955. ispričao da je prilikom susreta s Titom 1953. primjetio da ima po pet prstiju na svakoj ruci, dok je, kako Markul tvrdi, „pravi“ Tito izgubio srednji prst i kažiprst lijeve ruke. Markul je istakao i da je "lažni" Tito, za razliku od "pravog", koga je upoznao dvadesetih godina, bio obrazovan i odlično svirao klavir.

Istakao je i da je Broz bio visok oko 180, dok je osoba s kojom je razgovarao imala tek 160 centimetara i govorila s blagim ruskim naglaskom. Markul je tvrdio da je pravi Tito nestao u Rusiji 1937., a da je osoba koja se predstavljala kao on zapravo bio ruski general Nikolaj Lebedev.

Staljin navodno je čak 22 puta pokušao da ubije Broza – slao je u SFRJ ubice, delegirao ljekare sa zadatkom da otruju Tita, angažovao tadašnjeg ambasadora Kostarike u Jugoslaviji da zarazi Maršala kugom, poklonio mu kutiju za nakit iz koje je izlazio smrtonosni gas…

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA