Porodicama daju i do 1.000 KM da na ljeto ne dolaze u Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Porodicama daju i do 1.000 KM da na ljeto ne dolaze u Hrvatsku
Foto: Glas Istre / Ljeto u Hrvatskoj

Nije se samo Hrvatska dosjetila poticati domaće turiste na ostanak u granicama države kako bi se novac namijenjen godišnjim odmorima tu i potrošio. Imamo novi problem vezano za sezonu.

U državama iz kojih u Hrvatsku pristiže najviše turista aktivno se potiče odmor na domaćem terenu.

U utrku za goste snažno uključuju i same emitivne zemlje. Hrvatskoj su tako sada, uz Grčku, Španiju, Italiju, Tursku…, turističke suparnice i Njemačka, Italija, Austrija, Poljska, Češka… Popis država koje će dati sve od sebe kako bi što više domaćih turista zadržale unutar svojih granica i tako pomogle vlastitoj ekonomiji je i duži, samo još sve vlade nisu objavile planove, piše Večernji list.

U Njemačkoj koja svijetu godišnje daje desetke miliona turista (samo Hrvatskoj oko tri miliona) odmor u vlastitoj zemlji nikad nije bio aktuelniji. Odmor s unutarnje strane državne granice i u normalnim godinama bira oko 35 posto Nijemaca, a sada im, discipliniranima i osviještenima kakvi već jesu, neće trebati previše objašnjavati zašto je dobro da svoje eure (po)troše u svojoj zemlji.

Tamošnji turistički domaćini, ne bude li eskalacije problema s koronavirusom, čak računaju da bi se pojedine njemačke destinacije mogle naći pred pravom turističkom najezdom. U Sloveniji, koja je velika uzdanica jadranskih domaćina, također se popularizira odmor u zemlji. Slovenska vlada priprema i turističke vaučere za poticanje domaćeg turističkog prometa. Mađari, koji već niz godina u tome imaju iskustva i koje Hrvatska donekle kopira uvođenjem CRO kartice, pak, povećavaju iznose koje poslodavci zaposlenicima mogu uplatiti na SZÉP kartice, a smanjuju i doprinose koji se plaćaju na te iznose.

Već sada se spominje mogućnost vaučera koji bi se davali zaposlenicima za korištenje godišnjeg odmora u Češkoj i koji se ne bi oporezivali. Vrijednost tog vaučera bila bi oko 400 eura (oko 800 KM). Do kraja maja znat će se hoće li i Talijani dobivati finansijsku podršku da provedu godišnji odmor u svojoj zemlji. Razgovara se o iznosima od 300 do 500 eura (od 600 do 1.000 KM) za aranžman s najmanje tri noćenja u nekoj talijanskoj destinaciji. Najave o uvođenju vaučera za domaće turiste stižu i iz Poljske.

Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli jučer je rekao da je veliki interes niza zemalja za otvaranje granica za turiste te da se o tome intenzivno razgovara.

Dodao je kako je u planu otvaranje granice i s Bosnom i Hercegovinom. Da li je ovo šansa da će u Hrvatskoj biti više turista iz naše zemlje i da će dobiti određene povlastice u borvaku u hotelima i privatnom smještaju i obaveznim testovima na koronavirus. 

Posebno jer je najavljeno da jedan test košta 250 KM, te da u slučaju posjete omiljenim destinacijama Bosanaca na Jadranu, četveročlana porodica za test na koronu treba izdvojiti 1.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije