Na "udaru" i sezonci iz BiH: Hiljade radnika u Dubrovniku ostalo bez posla

Radiosarajevo.ba
Na "udaru" i sezonci iz BiH: Hiljade radnika u Dubrovniku ostalo bez posla
Capital.ba / Dubrovnik

Prema službenim podacima, u Dubrovniku je na hiljade radnika ostalo bez posla, posebno sezonci iz stranih zemalja i drugih dijelova Hrvatske.

Prošle godine u Dubrovniku i okolici poslodavci su svijećom tražili radnike. Da bi ih pridobili, dio njih je osiguravao djelatnicima besplatno stanovanje i hranu.

Ove godine zbog krize s koronavirusom situacija se potpuno promijenila. Turista nema, pa je posljedično i posla sve manje. Već su itekako vidljive posljedice krize, a u sljedećim će mjesecima, bojimo se, situacija biti još gora, piše Dubrovački dnevnik.

Navodeći podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ispostava Dubrovnik, koji se odnose na kraj juna ove i isti period prošle godine, ovaj portal navodi da kriza još nije ni počela, a na Zavodu već imaju 1.854 osobe koje su ostale bez posla.

No to je samo dio priče o osobama koje su ostale bez radnog odnosa. Naime, brojni sezonci kako iz okolnih zemalja, tako i ostatka Hrvatske ove godine neće raditi u Dubrovniku, a njih HZZ ispostave Dubrovnik ne vodi kao nezaposlene.

Prema podacima o izdanim radnim dozvolama za strance, vidljivo je da je ove godine izdano skoro 2.000 dozvola manje.

Najviše dozvola izdano je za radnike u graditeljstvu, jer brojni projekti unatoč krizi s koronavirusom i dalje teku. Najviše stranih radnika, prema statistikama policije, dolazi iz Bosne i Hercegovine, potom Sjeverne Makedonije, Kosova i Srbije.

Što se tiče zaposlenih u dubrovačkim hotelima i tamo su brojni sezonci, kako domaći, tako i strani ostali bez posla. Iz Jadranskih luksuznih hotela poslali su Dubrovačkom dnevniku podatke o broju djelatnika ove i prošle godine.

"Jadranski luksuzni hoteli d.d. (JLH) trenutno imaju 732 zaposlenih (stanje na dan 1.srpnja 2020.), od kojih je 65 sezonskih radnika. Na isti dan 2019. g u JLH je bilo zaposleno 1178 radnika. Udio zaposlenih djelatnika s dubrovačkog područja ostao je jednak broju djelatnika kao i prethodne godine, a razliku od prethodne godine čine u najvećoj mjeri djelatnici iz ostalih područja Hrvatske. Otpuštanja radnika uslijed okolnosti uzrokovanih virusnom pandemijom u JLH nije bilo, ali je smanjen broj zaposlenih od početka pandemije radi odlaska u mirovinu te temeljem sporazumnog raskida ugovora, a radi se o ukupno 13 djelatnika", naveli su iz ove hotelske grupacije.

U Valamaru je također smanjena potreba za radnicima, posebno sezonskim djelatnicima, pa su oni djelu svojih zaposlenika ponudili da rade na sjeveru Jadrana gdje je sezona ipak bolja nego u Dubrovniku koji ovisi o letovima kojih ima na kapaljku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije