Kosor o potezima Čovića i HDZ-a: Ovo je za mene šokantno, ostala sam bez riječi

5
Radiosarajevo.ba
Kosor o potezima Čovića i HDZ-a: Ovo je za mene šokantno, ostala sam bez riječi
EPA-EFE / Jadranka Kosor

Bivša premijerka Republike Hrvatske i predsjednica Hrvatske demokratske zajednice Republike Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je za portal Radiosarajevo.ba da je na saznanje da su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i delegati Doma naroda iz te stranke, zajedno s delegatima Kluba Srba, uključujući i četiri delegata SNSD-a Milorada Dodika i jednog iz opozicionog SDS-a, glasali za poništenje Odluke bivšeg visoko predstavnika Valentina Inzka kojom se zabranjuje negiranje genocida [u Srebrenici] i veličanje ratnih zločinaca.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, za zaključak kojim se traži ukidanje zabrane negiranja genocida i kojim se rat u BiH označava "građanskim ratom" i "tragičnim sukobom" podržali su Dušanka Majkić, Mladen Bosić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Nikola Špirić.

Njegov neobičan selfie iz aviona vidjelo je 37.000.000 ljudi: Pogledajte šta ga je naljutilo

Njegov neobičan selfie iz aviona vidjelo je 37.000.000 ljudi: Pogledajte šta ga je naljutilo

No, javnost je šokirana da su za zaključak kojim se traži poništavanje "kriminalizacije genocida" glasali, pored Dragana Čovića, Lidija Bradara i Marina Pendeš. Četvrti HDZ-ov delegat u Klubu Hrvata Braiša Čolak nije prisustvovao sjednici. Jedini delegat u Klubu Hrvata koji je bio protiv ovog zaključka je gospodin Zlatko Miletić.

"Malo je slučajeva, barem u političkom životu, ali i životu nakon politika da ostanem bez riječi, ali u ovoj situaciji ja sam zaista ostala bez riječi. Bez adekvatnih riječi kojima bih komentirala činjenicu da gospodin Čović spada među one koji ovim činom zapravo podupire negiranje genocida. Zašto?

Zato što je to, prije svega, naravno, notorna činjenica za sve koji su živjeli na tim ratnim prostorima u tim ratnim godinama. Svi mi svjedočimo, i osobnog iskustva, o tome što se događalo i u Vukovaru i u Srebrenici", kazala je Kosor za portal Radiosarajevo.ba.

S druge strane, podsjetila je, "zato što se radi o kvalifikaciji Međunarodnog kaznenog suda".

"Dakle, Međunarodni sud koji je bio ovlašten suditi u procesima za ratne zločine je u slučaju Ratku Mladiću jasno i precizno definirao da se ovdje radilo o zločinu genocida. Znači najgorem od najgorih!

Reakcija  / IGK: Dodik i Čović su još jednom poslali poruku podrške zločincima

Prema tome, svako postupanje političara koji bi tražili da se oni koji negiraju genocid ni na koji način ne sankcioniraju, pa makar i politički, je, zapravo, za mene šokantan. Ostajem bez riječi", poručila je Kosor.

Šokirana je tim prije jer "ponovno pogledala Čovićevo obraćanje u Srebrenici 2015. godine gdje on jasno kaže da je to bio genocid", ali nije željela ulaziti u dalje opservacije o tome zašto Dragan Čović i današnji HDZBiH ovo čine.

"Ostajem bez riječi", zaključuje Kosor, koja je značajno doprinijela demokratizaciji svoje zemlje i njezinom pristupanju Europskoj uniji (EU) 2013. godine, prije svega neumornim dijalogom, posebice sa susjedima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije