Bećirović: Čović je napravio stratešku grešku, njegova politika je demaskirana

52
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Čović je napravio stratešku grešku, njegova politika je demaskirana
Foto: Arhiv / Denis Bećirović

Delegat SDP-a BiH Denis Bećirović inicijator je jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Bećirović, koji smatra da je održavanjem jučerašnje hitne sjednice tog doma deblokiran rad najvišeg zakonodavnog državnog organa, danas je objavio "nekoliko suštinskih ocjena o deblokadi državnih institucija".

Podsjetimo, on je početkom novembra uputio zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj bi se našla Informacija Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti.

"Niko nema pravo razgovarati o ugrožavanju političke nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine jer je to antidejtonsko, antiustavno i krivično djelo", ističe Bećirović.

Dodao je da ne postoji ustavni, poslovnički ili bilo kakav drugi osnov za blokadu državnih institucija Bosne i Hercegovine.

"To je važna poruka za budućnost", tvrdi delegat Doma naroda BiH, te dodaje:

"Izabrani zvaničnici države Bosne i Hercegovine moraju još snažnije insistirati na poštivanju principa ustavnosti i zakonitosti. Svaki razuman čovjek u Bosni i Hercegovini mora znati da je alternativa demokratskoj i pravnoj državi anarhija i bezakonje sa nesagledivim negativnim posljedicama".

Podsjeća da država Bosna i Hercegovina ima dvodomni parlament (Predstavnički dom i Dom naroda).

Ustavom BiH jasno je definirano da "sve zakonodavne odluke moraju biti odobrene od strane oba doma".

"HDZ-e Dragana Čovića jučer je, između ostalog, napravio jednu stratešku grešku: u jeku pregovora o promjenama Izbornog zakona BiH HDZ-e je demonstrirao političku volju za preglasavanjem u Domu naroda čime je nedvosmisleno pokazao potpunu kontradiktornost svoje politike. Dakle, HDZ-e je afirmirao političku logiku da je preglasavanje poželjno tamo gdje HDZ-e može preglasavati druge. Nažalost HDZ-a, preglasavanje u Domu naroda nema nikakvu pravnu snagu jer je Parlament BiH dvodoman. Ustavne promjene, Budžet BiH, Izborni zakon BiH... Moraju biti usvojeni u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Zbog toga je HDZ-ov pokušaj preglasavanja najobičnije politikanstvo ali i razotkrivanje neprincipjelne politike ove stranke", istakao je Bećirović. 

Jedna sjednica bilo kojeg državnog organa ne može promijeniti razlike u gledanjima političkih stranaka.

"Ipak, višestruko je bolje da predstavnici različitih stranaka razgovaraju javno i transparentno, u legalnim organima države Bosne i Hercegovine, nego tajno po kafanama, motelima i hotelima. Dobro je da javnost zna kakve politike zagovaraju sve političke stranke", zaključuje Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (52)

/ Povezano

/ Najnovije