Bećirović: Ili će Zapad ukloniti Dodika i rasporediti NATO, ili je na pomolu rat

7
F. V.
Bećirović: Ili će Zapad ukloniti Dodika i rasporediti NATO, ili je na pomolu rat
Foto: Ifimes / Zijad Bećirović

Milorad Dodik neće stati sa akcijama razvaljivanja države BiH, tvrdi za Radiosarajevo.ba direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana doc. dr. Zijad Bećirović.

U intervjuu za naš portal, Bećirović detaljno secira situaciju u Bosni i Hercegovini i regiji nakon posljednjih dešavanja u ovom dijelu svijeta.

Radiosarajevo.ba: Kako vidite aktualne prilike u Bosni i Hercegovini koje su definitivno eskalirale, i u kojem pravcu će se, po Vama, kretati budući procesi?

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Bećirović: Stvar je veoma jednostavna, Ili će Zapad ukloniti Dodika i pojačati NATO prisustvo u BiH ili je na pomolu novi rat. Nema srednjeg rješenja, jer Rusija podržava podjelu BiH.

Zapad još uvijek ima šansu, jer opozicija u Republici Srpskoj (RS) ne podržava Dodika. Dodik preko Rusije radi na discipliniranju opozicije i nije isključeno da Dodik proglasi rusku vojnu bazu u bh. entitetu Republika Srpska odnosno BiH, a onda bi cijeloj EU slijedio sirijski scenarij, u srcu  NATO -a.

Ko će se naći pod sankcijama?

Radiosarajevo.ba: Ko, zaista, stoji iza Dodika?

Bećirović: Ko može stajati iza takvog čovjeka? Samo oni koji su u goroj poziciji od njega, zbog toga i jeste teška situacija za BiH. Rusija je u teškoj ekonomskoj situaciji i trpi posljedice sankcija. Bez plina kojeg uvozi i plaća EU, Rusija nema ekonomskog opstanka, razvoja i izvjesne budućnosti. Nažalost, ovakav spoj može izazvati rat u regionu i u EU.

Radiosarajevo.ba: U javnosti se upravo sankcije sve češće spominju kao odgovor na pokušaj smirivanja stanja u zemlji? Protiv koga bi se sankcije mogle očekivati i šta će donijeti?

Bećirović: Europska unija i američka administracija bi najviše voljeli kada bi mogli sankcije „ravnopravno“ rasporediti na sve tri vladajuće opcije. Ipak, to nije moguće i zato izostaju sankcije protiv Dodika. Ne mogu se miješati sankcije za korupciju i sankcije za podrivanje države i ustavnog poretka BiH i ugrožavanje regionalnog odnosno svjetskog mira i stabilnosti.

Realno je da pored Dodika sankcije budu isporučene i Draganu Čoviću, ali i zbog Čovića izostaju sankcije protiv Dodika. Valjda čekaju da se iz bošnjačkog korpusa pojavi neko, koji će nešto reći i/ili preduzeti neke aktivnosti u vezi sa konfliktom i da se onda sve tri strane izjednače i sankcioniraju.

Dodik stalno potencira tzv. islamsku opasnost“, ali to je po istoj matrici radio i Slobodan Milošević i Radovan Karadžić. i nije im uspjelo. Pogledajte ključne zapadne medije, svi su na strani Bone i Hercegovine i izražavaju zabrinutost ponašanjem Dodika. Ako budu uvedene sankcije, one moraju biti sinhronizirane sa NATO-om. 

I opozicija u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji BiH bi voljela da se tri nacionalna lidera sankcioniraju. Ali postavlja se pitanje šta je svrha sankcioniranja ako ga ne prate drugi mehanizmi. Za Dodika sankcije moraju pratiti NATO akcije, a za korupciju snažno tužilaštvo i istražni organi i sudsko procesuiranje sa konačnim ishodom. Zasad to ne postoji.

Zijad Bećirović - undefined

Foto: Ifimes: Zijad Bećirović

Postoje dokazi o paralelnoj (para)obavještajnoj službi

Radiosarajevo.ba: Ovih dana savjetnik Dodika je uhapšen zbog posjedovanja droge, a u javnosti se spominje velika istraga nakon otkrića francuske policije, koja upućuje na cijeli kartel oko Dodika i njegovih ljudi koji se bave paraobavještajnim radom, trgovinom droge, pa čak i likvidacijama... Kako gledate na sve to?

Bećirović: Republika Srpska je sa Dodikom crna rupa na karti svijeta. Dodikova specijalna policija je u po bijela dana prije par godina opljačka međunarodnu banku presrećući kamion za transfer novca na ulici.

Zar onda sve drugo treba da nas iznenadi. Zapad je vješto „dekodirao” sve aplikacije i ima i neoborive dokaze za mafijaše sa Balkana. U ovoj fazi se ništa ne ustupa, jer akcije i dalje traju. Zapad prije svega štiti svoje interese i ono što je najopasnije za Dodika i druge da se još uvijek ne izlazi u javnost sa dokazima. Po svemu sudeći postoje dokazi o paralelnoj (para)obavještajnoj službi koju je Dodik uspostavio i sada se intenzivno provjeravaju ruske veze.

Predsjedavajuća EU, sukobi i granice

Radiosarajevo.ba: Kakva jeuloga velikih sila poput Amerike, ili Rusije, regionalnih poput Turske, ali i zemalja regiona – Srbije i Hrvatske?

Bećirović: Korupcija je zajednički imenilac i za velike sile. Niko, apsolutni niko nije imun na korupciju. Pored velikih geopolitičkih igara, postoji i rizik korupcije u sadašnjim odigravanjima i razigravanjima kod jednog dijela stranih zvaničnika, koji u njima sudjeluju. To još nije isplivalo na površinu.

Radiosarajevo.ba: Kada se sve sagleda, plašite li se, na koncu, moguće eskalacije nasilja ili vidite smirivanje procesa u bližoj perspektivi?

Bećirović: S obzirom da je na ovim prostorima bio težak i krvav rat, čije se posljedice još uvijek osjećaju ni to se ne može isključiti. Vezano za sve ovo što se dešava oko Janeza Janše, koji čak trenutno predsjedava EU, Višegradske grupe  država posebno Viktora Orbana i njihovi uticaji i neposredno upumpavanje prljavog novca, posebno u medije koji su ratno-huškačka propaganda i zagađuju medijski prostor, najbolji primjer je Sjeverna Makedonija gdje su ovih dana pokušali da sruše legalno izabranog premijera Zorana Zaeva i njegovu vladu.

Zadnji trenutak je to spriječeno i spašena je Sjeverna Makedonija i posljedično zaustavljena ubrzana destabilizacija regiona.

Zapad mora pokloniti više pažnje Janezu Janši, Viktoru Orbanu kao i Dodiku jer zajedno destabiliziraju regiju sa mogućnosti izazivanja oružanog konflikta.

Prvi put se desilo da predsjedavajuća država EU, u ovom slučaju Slovenija, toliku pažnju posvećuje jednom regionu, Zapadnom Balkanu, ali na način da radi intenzivno na njegovoj destabilizaciji posebno u ovom slučaju u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini sa mogućnošću izazivanja ratnog sukoba i prekrajanja granica?!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije