Saša Magazinović: Ovo danas je ogolilo stvari do kraja

22
Radiosarajevo.ba
Saša Magazinović: Ovo danas je ogolilo stvari do kraja
FOTO: Facebook / Saša Magazinović

Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine zahvalio je večeras kolegi iz Socijaldemokratske partije (SDP) i poslaničkih klupa Denisu Bećiroviću koji je uputio jedan od zahtjeva za današnju sjednicu Doma naroda.

"Ova sjednica je ogolila stvari do kraja", stava je Magazinović.

"Na njoj su SNSD i HDZ glasali za poništenje Inzkove odluke (kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina). Pa opet nek' pojedini stranci pitaju 'koliko ste spremni dati Čoviću'", napisao je on na Twitteru.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Podsjetimo da su danas za ovaj prijedlog Kluba srpskog naroda (poništenje Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida), glasali SNSD, SDS i HDZ.

Protiv su bile sve druge političke opcije, nije bilo entitetske većine pa zaključak nije usvojen. 

Također, na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda, raspravljalo se o Informaciji Kolegijuma ovog doma o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države BiH, s posebnim akcentom na pojašnjenje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti.

Nakon rasprave, usvojen je zaključak kojim se poziva na hitno usaglašavanje izbornih modela na osnovu potpisanog Političkog sporazuma o prinicipima izmjena i dopunama Izbornog zakona BiH od 17. juna 2020.godine, kako bi se obezbijedilo "legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, te uklonili svi oblici utvrđenih nejednakosti i diskriminacija, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH broj U-23/14 i presudama Evropskog suda za ljudska prava koje još čekaju svoje izvršenje".

Dom naroda pozvao je i sve političke aktere na stalni dijalog kako bi hitno ostvarili preduslove za redovno i nesmetano funkcionisanje, te ispunjavanje obaveza kako iz nadležnosti Vijeća ministara BiH tako i iz nadležnosti ovog parlamenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije