Bećirović: Francuska se za 200 miliona eura upliće u "hrvatsko pitanje" u BiH!?

10
Piše: Faruk Vele
Bećirović: Francuska se za 200 miliona eura upliće u "hrvatsko pitanje" u BiH!?
Foto: Arhiva / Ne iznenađuje "non paper" Janeza Janše

Zahvaljujući sklapanju sporazuma o nabavci više od milijarde eura vrijednih 12 francuski vojnih aviona Rafalea (prema predsjedniku RH Zoranu Milanović cijena ide prema 1,2 milijarde eura), Hrvatska je, čini se, dobila francusko zagovaranje za promjenu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Tako se, ničim izazvana, i Bosna ove sedmice našla na među temama sastanka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

"Mi smo ustanovili da postoje sličnosti u našim stajalištima u odnosu na mnoga pitanja. Razgovarali smo i o međunarodnoj situaciji, o problemima između Bugarske i Sjeverne Makedonije i reformi koja je neophodna na Izborni zakon u Bosni i Hercegovini i tu trebamo zajednički djelovati. To ćemo i učiniti u idućih nekoliko mjeseci", kazao je Macron u Zagrebu.

Fabrizio Romano: FC Liverpool je dobio novog trenera

Fabrizio Romano: FC Liverpool je dobio novog trenera

Emmanuel Macron i Andrej Plenković - undefined

Foto: EPA-EFE: Emmanuel Macron i Andrej Plenković

Premijer Plenković je potvrdio da je posebna tema razgovora bila i BiH.

"Objasnili smo poziciju Hrvatske. Želimo legitimno predstavljanje svih naroda u BiH", rekao je Plenković.

Šta uplitane Francuske znači za Bosnu i Hercegovinu za Radiosarajevo.ba govori dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana

"Hrvatska već neko vrijeme pokušava nadomjestiti manji interes Njemačke za Hrvatsku posebno za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ). Čak je i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel bila skrenuta pažnje na HDZ zbog kriminala i korupcije te da je HDZ pravosnažno presuđena na korupciju na Županijskom sudu u Zagrebu. Tome treba dodati i nepriznavanje pravosnažnih presuda Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) sa sjedištem u Haagu i osuđujuće pravosnažne presude protiv vidnih članova HDZ-a, da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) u Bosni i Hercegovini i više puta je presuđivano da je Hrvatska (zajedno sa Srbijom) učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini. A da ne govorimo o svakodnevnom hrvatskom uplitanju u unutarnjopolitička pitanja BiH", kaže Bećirović.

Bez obzira na tradicionalnu naklonjenost od strane Njemačke, dodao je on, ipak su činjenice "prevagnule i s obzirom na visoke njemačke standarde glede vladavine prava i pravne države nisu mogle biti prihvatljive". Podsjeća da je slična iskustva Njemačka imala i sa Bugarskom.

"Zbog toga Hrvatska već nekoliko godina pokušava izgraditi partnerske odnose sa Francuskom i nadoknaditi djelomični gubitak njemačke podrške i partnerstva. Tako je Francuska postala kanal za zaštitu hrvatskih interesa u EU, ali i za plasiranje priča o navodnoj "islamskoj opasnosti", koja, kao, dolazi iz Bosne i Hercegovine. Tako je Francuska "lagano" uvučena u izmišljene priče o islamskoj prijetnji, iz BiH a pri tome zaboravljajući da je islamski svijet strateško područje Francuske i da u toj zemlji živi brojna muslimanska zajednica. Kroz "islamsku prijetnju", koja je bila uvod za uvlačenje Francuske u rješavanje položaja Hrvata ili tačnije rečeno Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i spašavanje Dragana Čovića", objašnjava Bećirović.

Prema njegovim riječima, slijedeća faza je bila da se Francuska uključi u pitanje donošenja novog Izbornog zakona, koji bi omogućio da HDZBiH vječno vlada i da Dragan Čović bude ponovno izabran u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

"Time je Francuska uvučena u priču protiv Bosne i Hercegovine, što se joj može vratiti kao boomerang. Na kraju dolazimo do ključne priče. Hrvatska je kupila 12 rabljenih višenamjenskih borbenih aviona Dassault Rafale, francuske proizvodnje, koje je trebala prvobitno platiti 999 miliona eura. U međuvremenu je ta cijena porasla na 1,2 milijarde eura na što je upozorio i kontraverzni hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Saznanja upućuju, da postoji osnovana sumnja, da je razlika od 200 miliona eura cijena za uslugu podrške Francuske rješavanju "hrvatskog pitanja" u BiH (čitaj: HDZBiH i Dragana Čovića) i da je to novi oblik sofisticirane korupcije", tvrdi Bećirović.

Očito je to novi predmet za hrvatsko Državno odvjetništvo, ali i za francuske istražne organe, jer je nedavno francuski sud osudio odgovornim bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja za nezakonito financiranje kampanje tada libijskim ili Gadafijevim novcem.

"Da li se povijest u Francuskoj ponavlja kada je su u pitanju predsjednički izbori i financiranje izborne kampanje, nekada Libija, a sada Hrvatska? Ukoliko Hrvatska dobije Izborni zakon u BiH po svojim željama onda bi se mogla kupovina nekorisnih rabljenih višenamjenskih borbenih aviona Dassault Rafale pokazati kao najisplativija investicija u njenoj historiji. Za 27% tuđe teritorije za 1,2 milijarde eura uopće nije mnogo", ističe Bećirović, te zaključuje:

"Uvjeren sam da do toga neće doći. Još jednom se pokazuje da probosanske snage ne trebaju računati na zagarantiranu podršku od strane međunarodne zajednice već da svojom pameću, radom i sposobnostima trebaju BiH i njene građane i narode uvesti u mirnu luku zaštićenu od fašizama, koji pušu iz dvije susjedne zemlje. Pri tome trebaju i geopolitički razmišljati i pozicionirati se najbolje što je moguće u skladu sa trenutnim mogućnostima. Jedna od njih je uspostavljanje najtješnjih odnosa sa novom njemačkom vladom koja više nije pro-HDZ-ovska i da se na taj način pokuša parirati očekivanom udaru iz Hrvatske i Francuske".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije