Nova njemačka šefica diplomatije iz redova Zelenih: Dobra vijest za građansku BiH!

6
F. V.
Nova njemačka šefica diplomatije iz redova Zelenih: Dobra vijest za građansku BiH!
Foto: EPA-EFE / Twentieth Century / Annalena Baerbock

Potpredsjednica njemačkih Zelenih Annalena Baerbock postat će nova ministrica vanjskih poslova i prva žena na toj dužnosti, objavila je njezina stranka. 

Baerbock će u Ministarstvu vanjskih poslova zamijeniti socijaldemokrata Heika Maasa.

Osim što je prva žena, i najmlađa je osoba na toj funkciji u njemačkoj historiji, prenose agencije.

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Četrdesetogodišnjakinja će na dužnost stupiti početkom decembra, a u sklopu vladine koalicije formirane u srijedu sa socijaldemokratima i liberalima. 

Zeleni su objavili i da će njihov drugi potpredsjednik, Robert Habeck, voditi "super ministarstvo" koje objedinjuje klimu i privredu.

Vijest da će upravo Zeleni voditi vanjske poslove evropske sile poput Njemačke je dobra za Bosnu i Hercegovinu.

Kako je ranije primijetio Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) sa sjedištem u Berlinu, njihov izborni plan je bio vrlo detaljan.

Postavljen je cilj "stvaranje građanskog društva sa jednakim pravima za sve građane BiH", podsjetio je Ćerimagić na Twitteru.

Bodo Weber, politički analitičar, viši saradnik Democratization Policy Councila (DPC) iz Berlina kaže za Radiosarajevo.ba da je optimističan.

"Može se očekivati snažniju politiku, snažniji politički angažman Njemačke - i zbog toga što ćemo imati zelenu ministricu vanjskih poslova, i zbog toga što poglavlje o proširenju ka Zapadnom Balkanu u programu nove vlade skoro 100% identično sa onim iz izbornog programa Zelenih", kazao je Weber za Radiosarajevo.ba.

Weber objašnjava na čemu temelji svoj optimizam.

"Nova vlada, sa Zelenima kao motorom evropske politike, će još sanžnije braniti demokratske principe i vrijednosti politike Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, te stati na kraj naporima predstavnika institucija EU-a i SAD-a da ispregovaraju prljave dilove sa nacionalističkim liderima u BiH koji idu na ruke njihovima ciljevima, tj. dalju etnoteritorijalnu podjelu države i dalje podrivanje demokracije i vladavine prava", zaključio je Weber u izjavi za naš portal.

Baerbock je, podsjetimo, tokom izborne kampanje obećala da će oživjeti njemačku diplomaciju, posebno zauzimanjem oštrijeg tona prema Rusiji i Kini. 

Europska unija treba "jaku, otvorenu, ali aktivnu njemačku vanjsku politiku", rekla je Baerbock u maju, podsjećaju agencije

Protivnica je plinovoda Sjeverni tok 2, koji treba omogućiti transport ruskog plina, ta advokatica specijalizirana za međunarodno pravo drži da je drugačiji pristup prema autoritarnim režimima od "presudne važnosti za buduću vladu, sigurnosti i vrijednosti". I ovo je dobra vijest za BiH. Ostalo je, ipak, do nas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije