Bodo Weber, njemački analitičar, o "non-paperima": Ovo ludilo je opasno!

9
F. V.
Bodo Weber, njemački analitičar, o "non-paperima": Ovo ludilo je opasno!
Privatni album / Bodo Weber

Bodo Weber, njemački politički analitičar i viši saradnik Vijeća Centra za politiku demokratizacije (DPC) u intervjuu za Radiosarajevo.ba komentirao je posljednja dešavanja bosanskohercegovačkoj i regionalnoj političkoj sceni, s posebnim fokusom na "non-paer" iza kojeg, navodno, stoji premijer Slovenije Janez Janša, ali i onaj koji je predložila Hrvatska.

Weber ističe da se samim pojavljivanjem "non-papera" napravljen jedan "opasan otvor" u regiji, i to četiri godine nakon što su najvažniji zapadni akteri izrazili strah od koncepta "razmjene teritorija" tokom pregovora predstavnika Kosova i Srbije.

Prljavi dil u Mostaru

"Kad je ta priča završena, ispod radara, kroz prvi mostarski dil, ta priča se pojavila u BiH, a ne na Kosovu, u smislu pravljenja kompromisa s opasnim nacionalnim agendama u regiji. Vidjeli smo da je praktično ta priča uspjela proći na lokalnom nivou u Mostaru, što, srećom, nije uspjelo na širem planu. To je bio jedan prljavi dil ka etno federalnih podjelama i realizaciji neispunjenih agendi iz devedesetih godina. U nastavku tog prljavog dila se ušlo u pregovore oko Izbornog zakona koji, također, šalje opasne signale. Taj koncept ento-federalne ili soft podjele predstavlja podgrijavanje etničke podjele BiH, te pokušaj prenošenja priče sa lokalnog na državni nivo", kaže Weber.

Dodaje kako "ne zna koja je perspektiva tog sporazuma i da li će on biti sklopljen".

"Ili će ovi pregovori, kao niz njih ranije, o ustavnim promjenama i promjena Izbornog zakona krahirati do sredine ili kraja ove godine. Očigledno sve ovo dalo zamah tim nacionalnim neispunjenim agendama, kao i svim sagovornicima u regiji i unutar EU za takve koncepte", smatra njemački analitičar.

Skrivena ideja o trećem entitetu

On je primijetio "značajno ojačano lobiranje Zagreba" za političke koncepate HDZ BiH unutar EU.

"Vidjeli smo i hrvatski "non-paper". Vidjeli smo da je Zagreb pri svojoj dogmatskoj, nacionalističkoj politici koju je pokušao da zastupa unutar EU od kad je ta zemlja ušla u Uniju. Tradicionalno je ostajala usamljena. No, sada je po prvi put uspjela da sakupi još par država članica. To su iz skupine iliberalnih država članica, što nije slučajnost. Uspjeli su, međutim, pridobiti i Grčku koja ne spada u tu grupu. Tu se pokazuje kako su ilibralni akteri dobili zamah i unutar EU. Ako bi bio autentičan "non-paper" Janeza Janše, on spada u tu dinamiku... ", ističe, uz ostalo, Weber.

Priznaje da je Zagreb napravio diplomatski veliki uspjeh, te da prvi put nisu sami u kampanju koju vode već godinama.

"Svake godine prilikom usvajanje i dogovaranja Izvještaju o napretku BiH, Hrvatska uvijek insistira samo na jednoj riječi, a to je federalizacija. Iza tog pojma ne stoji ništa što je značaj tog pojma na Zapadu, nego stoji sakrivena ideja o trećem entitetu", dodao je.

Ipak, smatra da Hrvatska nema većinu u EU za takvu ideju.

"Više prijeti opasnost od predstavnika EU koji nastupaju u Sarajevu i Mostaru, te se prave da zastupaju EU i evropske principe i vrijednosti", kazao je Weber aludirajući na šefa delegacije EU Johanna Sattlera.

Opasne agende

Komentirajući mogući rasplet u regionalnim i širim međunarodnim odnosima, Weber podvlači kako se boji da smo i dalje tu gdje se nalazimo cijeli niz godina.

"Sasvim jasno da opasne ideje ne mogu biti realizirane. Ovo ludilo je opasno! To je igra koju već deceniju i pol igra Milorad Dodika, s jedne strane, ali i Dragan Čović, s druge strane. Sada se govori o mirnim razlazima. Taj razlaz ne može biti miran", smatra on.

Međutim, boji se činjenice da su Zapad i EU u krizi, što je loša vijest za BiH.

"Građani BiH imaju razloga da brinu. Jer, ne može se isključiti da je ta slabost takva da čak i neko od predstavnika EU može da ide stranputicom, te da počne raditi u interesu tih opasnih nacionalističkih agendi samo da se riješi neki problem i(li) radi svoje karijere. Ne vjerujem da smo ni blizu realizaciji onog što piše u "non-paperu koji se pripisuje Janši, zato i žestoke reakcije iz reakcije iz BiH, regije i EU. Mi smo u dinamici koji uliva strah i nesigurnost u regiju, ali i nadu, s druge strane, da opasne agende neće biti ispunjene", zaključio je Weber.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije