Turković dala instrukciju ambasadama o "non-paperima": Svaka zlonamjerna ideja...

3
Radiosarajevo.ba
Turković dala instrukciju ambasadama o "non-paperima": Svaka zlonamjerna ideja...
FOTO: Radiosarajevo.ba / Turković/ dokument

Šefica bh. diplomatije i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Bisera Turković, slijedom informacija koje su objavljenje u medijima u vezi postojanja tzv. „non-paper“ dokumenta pod naslovom „Western Balkans – a way forward“, a koji sadrži prijedloge za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, uputila je diplomatsko-konzularnim predstavništvima naše zemlje u svijetu Instrukciju o postupanju s ovim dokumentima i komunikaciji u zemlji u kojoj borave.

"Bosna i Hercegovina je nezavisna, međunarodno priznata i samostalna država, članica Ujedinjenih naroda, Vijeća Evrope, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, država koja je podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i država partner Sjeverno-atlantskog saveza (NATO). Promoviranje ideja o promjeni granica Bosne i Hercegovine suprotno je demokratskim principima, ljudskim pravima, relevantim odlukama i stavovima institucija Evropske unije. Dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine predstavlja najgrublje kršenje ne samo Ustava BiH već i njenog međunarodnopravnog statusa i pozicije", navodi se u Instrukciji.

Prvenstveno imajući u vidu pozivanje na podjelu Bosne i Hercegovine u predmetnom „non-paper-u“, Turković dalje navodi kako je neophodno da u svim kontaktima sa nosiocima vlasti država, kao i sa najvišim zvaničnicima institucija u kojima su akreditirani, diplomatski predstavnici naše zemlje "aktivno nastave raditi na zaštiti i promociji temeljnih ustavnih načela, uvažavanju i poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH". To je, kako je pojasnila, jasno definiralo Predsjedništvo BiH kroz okvir i smjernice za djelovanje relevantnih institucija BiH u ovom domenu.

"U skladu s navedenim, kao imenovana lica, te državni službenici, dužni ste postupati u skladu sa važećim strateškim dokumentima u oblasti vanjskopolitičkog djelovanja. Potrebno je da što rezolutnije iznosite precizne, tačne i vjerodostojne informacije o Bosni i Hercegovini, njenim legitimnim institucijama i procesima", ukazano je.

Podsjeća se i da je država koja je uništena ratnim razaranjem, tokom više od 25 godina obnove provela niz vitalnih reformi koje su nepovratno odredile njen evropski put i koje su u različitim oblastima djelovanja sistemski osigurale sve neophodne uslove za stabilnu, održivu i funkcionalnu državu.

"Od primaoca međunarodne pomoći i zemlje u kojoj su aktivno djelovale različite mirovne misije, Bosna i Hercegovina se transformirala u aktivnog člana međunarodne zajednice čiji vojnici i policajci u misijama širom svijeta doprinose osiguranju mira i sigurnosti", podvučeno je.

U Instrukciji se, također, navodi.

"Uprkos brojnim strukturalnim izazovima, a naročito u doba globalne pandemije, ekonomija u Bosni i Hercegovini ostvaruje određene pozitivne pomake i kontinuirano raste, što je prepoznao i Međunarodni monetarni fond u svojim analizama. Procjenjuje se da će ekonomija u BiH tokom ove godine rasti za 3,5 posto. BiH ostaje otvorena za strane investicije i nastavlja raditi na održavanju poticajnog okruženja za ekonomski razvoj i strane investicije. Samim tim, svaka ideja kojom se dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH može ozbiljno destabilizirati prilike unutar zemlje, ali i na međunarodnom planu, što ugrožava postignuti napredak", kaže se u tekstu.

Institucije Bosne i Hercegovine, navodi se dalje, kontinuirano rade na sprovođenju svojih međunarodnih obaveza, među kojim je i obaveza implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava, relevantnih presuda Krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, zbog čega su pokrenuti razgovori o ograničenim izmjenama Ustava s ciljem prilagođavanja najvišim demokratskim načelima i standardima.

"Računamo da dodatnu podršku i pomoć partnerskih država i međunarodnih organizacija koje dijele iste vrijednosti i principe, kako bi se učvrstili i dalje nadograđivali postavljeni temelji, a sve u cilju ostvarivanja zacrtanih reformskih procesa, stabilizacije i napretka BiH", kaže se u tekstu Instrukcije, te zaključuje:

"Imajući u vidu sve naprijed navedeno, potrebno je da vlasti države i zvaničnike institucija u kojim ste akreditovani upoznate da svaka zlonamjerna ideja koja ciljano negira kontinuitet Bosne i Hercegovine u njenim međunarodno priznatim granicama ugrožava ogromni napredak postignut u posljednje dvije decenije, uz snažnu međunarodnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih nacija, Evropske unije i brojnih drugih međunarodnih organizacija. Ovakvo djelovanje ujedno ne doprinosi ni regionalnoj saradnji i stabilnosti, ne potpomaže proces pomirenja i atmosferu međudržavnog uvažavanja, gdje su ostvareni krupni pomaci, a naročito je štetno po interese građana BiH u zemlji i svijetu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije