Prijedlozi Dodika i ekipe: "Ko javno uvrijedi RS ide u zatvor do 3 godine"

16
Radiosarajevo.ba
Prijedlozi Dodika i ekipe: "Ko javno uvrijedi RS ide u zatvor do 3 godine"
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija / Sastanak političkih lidera RS-a

ATV je u ekskluzivnom posjedu Zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS-a koji su lideri parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj dogovorili na sastanku u Banjoj Luci.

Kako je saopćeno, nakon sastanka koji je održan u ponedjeljak navečer, ovaj prijedlog njihov je odgovor na dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH (u odlasku), a koje predviđaju zatvorske kazne za one koji, između ostalog, budu negirali genocid. 

Iz RS-a kažu kako ovim prijedlogom štite građane ovog bosanskohercegovačkog entiteta. Zašto dio stanovništva ove zemlje, političari iz RS-a određuju kao 'genocidan' još uvijek je potpuno nejasno.

Inače, u ponedjeljak su dogovorili da njihovi predstavnici 'obustavljaju rad u državnim institucijama'. Plate će, naravno, nastaviti uredno primati.

A, ako je suditi po ATV-u, prijedlog izmjena Krivičnog zakona RS-a će izgledati ovako:

1 Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju RS, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

2 Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se RS označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

3. Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

4. Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja RS, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS-a".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije