BiH / Šta će predložiti Dodik i njegova "svita": Ko RS nazove genocidnom ide u zatvor?

26. 07. 2021. u 19:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2260

U prostorijama Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci završen je sastanak šefova svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u ovom entitetu, a nakon odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Usvojili su pet zaključaka:

– Predstavnici iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika i smatramo ih neprihvatljivim

– Ne postoje uslovi za rad u zajedničkim institucijama, Predsjedništvu i Vijeću ministara

– Odbacuju svako nametanje na nivou BiH i odbacujemo svak usaradnju sa visokom predstavniku

– Bilo je riječi o drugim aktivnostima u narednom periodu

– Predsjednici stranaka su dogovorili da će u proceduru biti upućena dva zakona kao reakcija na ovaj zakon, a riječ je o krivičnim zakonima

Milorad Dodik je novinarima na press konferenciji kazao da su dogovorena dva zakona na kojim će pravnici sutra početi da rade, a već u petak će biti u proceduri, dodao je da danas neće govoriti o sadržaju zakona.

Glas Srpske je nezvanično saznao da je jedna od izmjena Krivičnog zakona da ko RS ili srpski narod bude nazvao genocidnim ići će u zatvor.

Oni pišu da će pravni tim upravo ovo formulisati i da će se ovakav prijedlog naći na sjednici NSRS-a koja bi se trebala održati u petak.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Milorad Dodik RS BiH

KOMENTARI (8)