Pročitajte šta su odlučili politički lideri iz RS-a

22
Radiosarajevo.ba
Pročitajte šta su odlučili politički lideri iz RS-a
Prtscr / N1 / Milorad Dodik

U prostorijama Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci završen je sastanak šefova svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u ovom entitetu, a nakon odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tu je i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, zatim predsjednici SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić. Tu je i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, koji je i lider Demosa. 

Donesen je zaključak kojim je odlučeno da svi politički predstavnici iz RS-a koji rade u zajedničkim institucijama od večeras neće učestvovati u donošenju odluka do daljnjeg, dok se ne riješi ovo pitanje poručili su.

Kako su istaknuli, ova odluka ne znači povlačenje sa funkcija, već samo to da neće "učestvovati u radu"

Željka Cvijanović je kazala da će uputiti dva zakonska rješenja u parlamentarnu proceduru, koja će se naći u narednom periodu: "Bavit ćemo se na ovaj način, a ne onako kako je kazano prije nekoliko dana. nastavit će da se radi u kontinuitetu, imat ćemo zasjedanja i zajedničke sastanke i donosit ćemo zajednička rješenja. Mislim da je najveća dobit za građane RS-a upravo u ovome, što će se raditi skupa na donošenju zajedničkih rješenja", kazala je Cvijanović.

Mirko Šarović je istaknuo da do daljnjeg neće prihvatiti ni jednu odluku: "Da li se to odnosi na zakone ili nešto drugo koju donose visoki predstavnik, za to su jedino relevantne ustanove BiH i bilo koja druga odluka visokog predstavnika će biti odbačena."

Milorad Dodik je poručio da su imali koristan sastanak.

"Treba upamtiti da se ovo odbacuje kao ništavno, drugo da politčki predstavnici Srba neće učestvovati u radu i odlučivanju, dok se ne sjedne i ne vidi kako će se ovo nulirati, dok se ne obezbijedi mehanizam kojim će se ovo odbaciti. Drugo je da smo rekli da novi visoki predstavnik koji dolazi za nas nema legitimitet. Dogovorili smo da uradimo dva zakonska rješanja na sjednici koaj će biti u petak. Usaglasili smo se o sadržajim tih zakonskih rješenja koja nećemo komentarisati dok ih pravnici ne u obliče. Skupština će u petak biti zatvorena za javnost", rekao je Dodik.

Ovo su zaključci koje su usvojili:

– Predstavnici iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika i smatramo ih neprihvatljivim

– Ne postoje uslovi za rad u zajedničkim institucijama, Predsjedništvu i Vijeću ministara

– Odbacuju svako nametanje na nivou BiH i odbacujemo svak usaradnju sa visokom predstavniku

– Bilo je riječi o drugim aktivnostima u narednom periodu

– Predsjednici stranaka su dogovorili da će u proceduru biti upućena dva zakona kao reakcija na ovaj zakon, a riječ je o krivičnim zakonima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije