Mirko Šarović kategoričan: Ništa Inzko nije uradio na svoju ruku

4
Radiosarajevo.ba
Mirko Šarović kategoričan: Ništa Inzko nije uradio na svoju ruku
FOTO: Radiosarajevo.ba / Šarović i Dodik

SDS će imati najmanje jednog kandidata opozicije za najveću funkciju na narednim opštim izborima, i to se podrazumijeva, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, u intervjuu za Nezavisne novine.

"Mi smo najjača stranka s najviše podrške i mandata, ali dogovaraćemo se s partnerima koja je to pozicija i kako ćemo ući u taj proces", rekao je on.

Na pitanje novinara, kako komentira odluku visokog predstavnika o nametanju izmjena Krivičnog zakona o negiranju genocida, Šarović je rekao:

"Moram priznati da sam potajno očekivao da se ovo neće desiti, ali, nažalost, desilo se. Poslije deset godina ponovo uvoditi upotrebu bonskih ovlaštenja je loša poruka generalno, bez obzira na ovaj povod. Ovo je loša vijest za BiH jer ja budućnost ove zemlje ne vidim bez što hitnijeg ukidanja visokog predstavnika.

Moram da kažem da je šteta što nije prošla ova rezolucija Kine i Rusije o ukidanju uloge visokog predstavnika. Biću potpuno otvoren, za ponovo vaskrsavanje uloge visokog predstavnika krivim aktuelnu vlast koja je u značajnoj mjeri svojim djelovanjem, odnosom oko nekih važnih pitanja zauzela takav kurs i radila da je provocirala sve ovo. Oni su jedan od ključnih krivaca zbog čega smo došli u ovu situaciju". 

On je podvukao da ne misli da je Valentin Inzko ovo uradio kako bi osigurao bolju biografiju.

"Ništa Inzko nije uradio na svoju ruku. Nijedan zarez, nijednu tačku. On je bio projektovan ovdje da nikad ne posegne za bonskim ovlaštenjima i da završi svoju misiju ovdje. On to nije uradio sam ni zbog neke svoje računice ili biografije, nego je ta odluka donesena na nekom drugom mjestu", dodao je Šarović.

Više o razgovoru sa liderom SDS-a pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije