Šarović razočaran: Nepotrebna odluka Inzka, ali Milorad Dodik mu je dao opravdanje

7
Radiosarajevo.ba
Šarović razočaran: Nepotrebna odluka Inzka, ali Milorad Dodik mu je dao opravdanje
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dodik/ Šarović

"Ovo je nepotrebna odluka Visokog predstavnika i korak unazad na putu napretka Bosne i Hercegovine i izlasku iz međunarodnog tutorstva. Vraćanje Bonskih ovlaštenja se javlja u najgorem mogućem trenutku jer ovom nametnutom odlukom ulazimo u politički nestabilan period", istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke, reagujući na korištenje Bosnekih ovlaštenja od strane Valentina Incka.

„Smatram da je šteta što u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija nije prošla inicijativa Kine i Rusije za ukidanje pozicije Visokog predstavnika a posebno za ukidanje Bonskih ovlaštenja što vidim kao jedini ispravan put za Bosnu i Hercegovinu u budućnosti i kao jedinu nadu za normalan život svih njenih građana“, poručio je Šarović.

Lider SDS-a je za ovo, kako kaže, oživljavanje uloge OHR-a u najgorem mogućem obliku kroz vraćanje uloge Visokog predstavnika, optužio "aktuelnu vlast koja je dala opravdanje da se Visoki predstavnik i dalje zadrži u BiH".

„Ako su Bonska ovlaštenja ponovo vraćena nametanjem ovog zakona to znači da postoji opravdana bojazan da će biti upotrebljena i u nekim budućim slučajevima što nije put kojim Bosna i Hercegovina treba da ide“ , zaključio je Šarović.

Podsjetimo, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Ovaj Zakon stupa na snagu osam dana od dana objave na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije