Ekspresno: Tužilaštvo BiH već formira predmet protiv onih koji negiraju genocid

5
Radiosarajevo.ba
Ekspresno: Tužilaštvo BiH već formira predmet protiv onih koji negiraju genocid
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sud i Tužilaštvo BiH

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Iz Tužilaštva BiH su saopćili da u će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

"Nakon što je Visoki predstavnik u BiH, nj.e. Valentin Inzko, donio dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genodida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Kaznenog zakona", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH ističu da će se prikupljanje materijala vršiti u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi postupanja Tužilaštva BiH i patnerskih institucija u okviru zakonskih ovlaštenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije