Mirko Šarović: Šanse za promjenu Izbornog zakona nisu velike

3
Radiosarajevo.ba
Mirko Šarović: Šanse za promjenu Izbornog zakona nisu velike

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a govorio je o dolasku američkih predstavnika u Sarajevu.

Rekao je da ne zna tačno ko će prisustvovati sastanku, ali da će se vjerovatno razgovarati o Izbornom zakonu.

"Moguće da budu i neke druge teme, ali izborni zakon je očito nešto o čemu ćemo da podijelimo mišljenja", naveo je Šarović.

Smatra da će biti odvojeni sastanci sa pozicijom i opozicijom.

"Što se mene tiče, meni je svejedno. Bitno je da sagovornici čuju mišljenja svih, i pozicije i opozicije. Mislim da je Izborni zakon, poslije Ustava, vjerovatno najznačajniji dokument u jednoj zemlji. Za mene je nezamislivo da u takvom dokumentu ravnopravno ne učestvuje opozicija. On jedino ima tu svoju težinu, kredibilitet ukoliko učestvuju i pozicija i opozicija, ukoliko postignemo kompromise jer to nije stvar većine.

I ne samo većine i pozicije, nego i nevladinog sektora, civilnog društva, CIK-a. Mislim da je smiješno da se uopšte može zamisliti da Izborni zakon donesu tri vodeće stranke kako se, na neki način, sada to protežira, a ja mislim da je to potpuno pogrešan put", pojasnio je Šarović.

Ističe da, izuzev ako se ne desi neki veliki pritisak sa različitih strana, šanse za promjenu Izbornog zakona nisu velike.

"S obzirom na to da smo i čuli da se potežu neka najvažnija pitanja. Ona jesu važna i bilo bi odlično da se postigne dogovor oko izbora članova Predsjedništva, no to se pokušava 15 godina i nisam baš siguran da je ovo možda taj pravi momenat zbog toga što se insistira praktično na sve ili ništa. Znači ta pitanja su uslov uopšte da se raspravlja o ostalim detaljima Izbornog zakona, što je po meni pogrešno. Mislim da ta vrsta pritiska da se moraju naći i riješiti najteža pitanja ćedovesti u pitanje uopšte tu ideju i pokušaj da uopšte dođe do promjene Izbornog zakona.

Ja sam radije za varijantu da se pokuša naći rješenje za Predsjedništvo, Dom naroda i još neka teža pitanja oko kojih godinama nema konsenzusa, a ako to nije moguće onda da se na sto stave i ona pitanja, oni članovi oko kojih ima saglasnosti većine parlamentarnih stranaka u BiH pa i nevladinog sektora.

Znači, izmjene manjeg obima vjerovatno da, tako da sam ja zagovornik da se pokuša doći do rješenja koje bi uključilo i ova najteža pitanja, a ako to nije moguće onda da se ide ovim srednjim ili, rekao bih, lakšim putem", poručio je Šarović za FTV.

Šarović kaže da od sastanka sa američkom delegacijom ne očekuje ništa epohalno.

"Mislim da će vjerovatno neki od članova delegacije sa naše strane biti pod značajnim pritiskom i pokušajem da se dođe do rješenja, no mislim da nisam veliki optimista. Mislim da se krenulo lošim putem na samom početku i ukoliko ne dođe do promjene Izbornog zakona isključivi krivci će biti ove tri vladajuće stranke SDA, HDZ i SNSD jer su za sebe prigrabile neka ovlaštenja u ovom procesu promjene Izbornog zakona koja nisu smjeli da uzmu jer Izborni zakon nije neki zakon o zaštiti prirodne okoline pa da može većina da nametne određena rješenja", zaključio je Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije